(Не)відомі волиняни: співачка та композиторка Яніна Єловицька (Четвертинська)

(Не)відомі волиняни: співачка та композиторка Яніна Єловицька (Четвертинська) Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Яніна Четвертиська народилась у 1840 році в містечку Антопіль. Вона прожила не всього двадцять п'ять років, проте зуміла себе проявити, як творча особистість. Була відомою композиторкою та співачкою.

Її батьками були князь Леопольд та Казиміра Четвертинські. Дівчинку виховували в культурному та патріотичному середовищі. З дитячих років вона проявила любов до музики. Яніна з юних років навчалась співу та грі на музичних інструментів і досить у ранньому віці почала й сама писати музику.

В чотирнадцять років Яніну Четвертинську, за порадою її вчителя Юзефа Коженьовського, відправили здобувати музичну освіту у Флоренцію (Італія). Там її вчителем став відомий італійський композитор Джоакіно Антоніо Россіні. Він був автором кількох десятків популярних опер. Особливо яскраво талант Россіні розкрився в області опери-буфа. Період яскравої творчості Россіні тривав близько двадцяти років. За цей час він створив понад тридцять опер, багато з яких у недовгий час поставили в усіх столичних театрах Європи. Композитор мав тоді світову славу.

Другим вчителем Яніни Четвертинської, але вже по оперному співу був відомий французький оперний співак Жильбер Дюпре. До нього на навчання, Яніна, спеціально вирушила до Парижу.

У французькій столиці, Яніна активно творила власні композиції і співала їх меццо-сопрано.

 

Яніна Єловицька, 1865

Яніна Єловицька, 1865

Рукопис авторства Яніни Єловицької, 1864

Композитор Джоакіно Антоніо Россіні

 

Яніна Четвертинська була талановитою поетесою. Її вірші, часто цитували в паризькому середовищі та навіть при дворі Наполеона ІІІ.

З часом слава про молоду композиторку та співачку докотилась до самого правителя Франції. Одними із найбільших концертів Яніни в Парижі, був той, що відбувся в готелі «Ламберт» та в одній із резиденцій Наполеона ІІІ.

У 1863 році Яніна Четвертинська вийшла заміж за великого волинського землевласника Адольфа Єловицького. Молодята переїхали жити в розкішний палац в Арештові (сьогодні Орестів на Рівненщині). Проте, наступні два роки життя були досить трагічними для Яніни. Через рік після заміжжя, в подружжя народжується син, якого називають на честь батька Адольф. Проте, одного разу, коли немовля захворіло, Яніна переплутала ліки, і дитина померла. Жінка не змогла пережити трагедію і через рік теж померла.

Адольф Єловицький не зміг жити в палаці в Арештові (Орестові) і продав його, полишивши волинську землю в смутку. 

На жаль, багато творів Яніни Четвертинської були знищені в роки Першої світової війни. Проте її історія і коротке, але яскраве життя, варте не однієї книги.

 

Співак Жильбер Дюпре

Салон готелю «Ламберт» в Парижі, ХІХ ст.

Готель «Ламберт», Париж, 1850-ті роки

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі