У Туреччині знайшли рідкісний варіант Біблії, якому близько 2000 років 

Джерело: ГолосUA

 Біблія, якій близько 1500-2000 років, знайдена в Туреччині, давно турбує Ватикан, тому що вона спростовує факт розп'яття Ісуса Христа. Найдавніша Біблія зберігається в етнографічному музеї Анкари в суворій конфіденційності, тому що містить Євангеліє учня Ісуса - Варнави.

Про це в блозі пишуть археологи.

Йдеться про так зване Євангеліє від Варнави. Це апокриф, написаний одним із учнів Ісуса Христа. У ньому міститься велика кількість інформації, яка не зовсім відповідає або повністю не збігається з тією, що була написана в Новому Завіті. Зокрема, в цьому тексті стверджується, що Ісус ніколи не був розп'ятий, та й взагалі не був Сином Бога.

Варнава стверджує, що Христос був звичайною людиною, пророком, який подарував світові надію і віру. Також апостол Павло в ній називається "самозванцем". Стверджується, що книга була вилучена у контрабандистів під час операції турецької поліції в Середземному морі.

У звіті правоохоронних органів відзначається, що злочинці спеціалізувалися на незаконному перевезенні старожитностей, займалися несанкціонованими археологічними розкопками, а також зберігали вибухові речовини. Вартість книги оцінюється в 40 млн турецьких лір.

Як тільки про книгу стало відомо, почалися дослідження, необхідні, щоб підтвердити її достовірність. Відомо, що Євангеліє від Варнави написано золотими літерами на арамейській мові. Серед іншого в ньому стверджується, що Ісус передбачав прихід пророка Мухаммеда. Тому більшість незалежних дослідників вважають книгу підробкою приблизно 15 століття, написаною з мусульманської точки зору.

Про це Євангеліє було відомо давно, інтерес до нього відновився в 2012 році, коли турецька влада заявила, що знайшли оригінальний древній текст. Складно сказати, що може означати поява цієї книги для офіційної церкви. Ватикан звернувся до турецької влади з проханням дозволити їм вивчити зміст Євангелія.

Для деяких цей апокриф - надія на те, що незабаром віруючі усвідомлять, що помилялися, а всі релігійні тексти можна інтерпретувати по-різному, було б бажання. Активна дискусія з приводу цього Євангеліє ведеться з 1980-х років, складаючи основну частину християнсько-ісламського діалогу. Мусульмани наполягають, що в книзі викладена правдива історія Ісуса, а не вигадка, написана пізніше Павлом.

При цьому варто відзначити, що в ній чимало тверджень, що суперечать ісламським традиціям. Біблія містить в собі одне з втрачених Євангелій, написане учнем Христа і одним з 70-ти апостолів Варнавою, який, до слова, привів його до Ісуса та його учнів апостола Павла.

Відомо, що Варнава та Павло багато разом подорожували, але якщо послання Павла широко використовується в християнському богослужінні і є одним із головних текстів християнського богослов'я, то тексти Варнави спростовують все те, чому вчить церква.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі