У центральному архів зарубіжної україніки поповнення: отримали документи та видання із США

Джерело: Укрінформ

Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) отримав надходження від української громадсько-політичної, культурно-освітньої та релігійної діячки у США Ольги Матули.

Зокрема, до архіву «надійшли в дар документи та друковані діаспорні видання, які поповнили фонд родини Петра та Ольги Матул – відомих українських громадсько-політичних, культурно-освітніх і релігійних діячів у США, що зберігають в архіві (перебуває на етапі науково-технічного упорядкування)». 

 Як зазначають, серед переданих документів – лист Ольги Петлюри священнику і сестрицтву української парафії в Міннеаполісі (1954) з подякою за допомогу; листування українського хорового диригента Олександра Міньківського (у 1946–1974 рр. – художній керівник і головний диригент Капели бандуристів УРСР) з Дорою (Федорою) Стеценко, сестрою знаного композитора Кирила Стеценка та його племіннецею Кірою Стеценко-Цареградською, щодо спогадів про Українську республіканську капелу та Український національний хор під проводом Олександра Кошиця.

До архіву передали також листування Ольги Матули з Катериною Кричевською-Росандич (листівки, буклети, генеалогічне дерево родини Кричевських та ін.); листування св. п. Петра Матули з громадсько-політичними та релігійними діячами США та України, грамоти та подяки від українських та американських державних і громадських установ, якими були нагороджені Петро та Ольга Матули за громадську, харитативну, культурно-освітню та релігійну діяльність тощо. 

Цікавим для дослідників, після науково-технічного упорядкування, є також листування Фонду допомоги Україні, створеного при Сестрицтві парафії УПЦ Св. Ап. Андрія Первозванного (метрополія Вашингтона, США) у 1989 р., координатором якого з моменту створення 27 років поспіль була Ольга Матула. Вона і донині не полишає харитативної роботи та є активним дописувачем бюлетеню парафії «Катедральний дзвін». 

Документи висвітлюють різносторонню діяльність Сестрицтва та Фонду, спрямованих на допомогу сиротам, хворим, переселенцям із Чорнобильської зони, воїнам АТО, церковним громадам, сільським школам і бібліотекам, виплату стипендій студентам тощо. 

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі