В африканській печері знайшли найдавніші аналоги ліжок

Джерело: Новое время

Дослідники печери Бордер-Кейв в Південній Африці знайшли докази того, що перші люди використовували траву для створення зручних зон для сну і відпочинку ще 200 000 років тому.

Міжнародна команда археологів з ПАР, Франції і Бельгії натрапила в печері в провінції Квазулу-Натал в Південній Африці на свого роду «підстилки» з пучків трави підродини Panicoideae. 

Трав’яні ложа розміщували у задній частині печери на шарах попелу. Вчені вважають, що попіл використовували для захисту людей від повзаючих комах під час сну. Зараз шари підстилки є візуально ефемерними слідами трави, але їх можна ідентифікувати за допомогою визначення хімічних характеристик.

«Ми припускаємо, що укладання трав’яної підстилки на золу було навмисною стратегією не тільки для створення чистої, ізольованої основи для підстилки, але і для відлякування повзаючих комах», — розповіла професор Лін Уодлі з Університету Вітватерсранда в Йоганнесбурзі, головна авторка нового дослідження.

«Іноді попелястий фундамент підстилки був залишком старої підстилки з трави, яку спалювали, щоб очистити печеру і знищити шкідників. В інших випадках деревну золу від вогнищ також використовували в якості поверхні для нового шару підстилки », — додала вчена.

Вченим було відомо, що деякі культури використовували золу як засіб від комах, тому що комахи не можуть легко переміщатися через дрібний порошок. Попіл блокує дихання і ротовий апарат комах і зрештою зневоднює їх. Таку тактику досі використовують для відлякування комах в сільських районах Східної Африки.

«Ми знаємо, що люди працювали і спали на траві, тому що уламки від виробництва кам’яних знарядь змішалися з залишками трави. Крім того, в підстилці були знайдені безліч крихітних округлих крупинок червоної і помаранчевої охри з людської шкіри або кольорових предметів», — говорить Уодлі.

Люди з печери Болдер-Кейв регулярно запалювали багаття, що видно із складених огнищ, які охоплюють період від 200 000 до 38 000 років тому. Ймовірно, вже тоді люди використовували вогонь, попіл і лікарські рослини для підтримки чистоти в своїх оселях, що мало принести величезну користь цим першим громадам.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі