Перша пісня у космосі була українською: з'явилося відео

Джерело: Україна - екологічна країна

Українська пісня пролунала одночасно в космосі та на Землі - її співали Павло Попович і Сергій Корольов.

Поки увага мільйонів землян прикута до історичної місії NASA по запуску американського корабля SpaceX Ілона Маска Crew Dragon, в мережі згадали цікавий факт про те, що перша пісня, яка прозвучала в космосі, була українською.

Сталося це 57 років тому, коли перший космонавт-українець Павло Попович виконав на орбіті «Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю...», причому злегка актуалізував текст народної пісні.

Як відомо, першим космонавтом незалежної України є Леонід Каденюк. Але історично першим українцем у космосі став саме Попович, який здійснив політ 12 серпня 1962 року.

Він вирушив до зірок разом із Андріяном Ніколаєвим. Попович пілотував радянський космічний корабель «Восток-4», а Ніколаєв - «Восток-3». Між їхніми екіпажами був радіо- та відеозв'язок.

Уже в космосі Попович на прохання конструктора, українця Сергія Корольова, який спостерігав за астронавтами з Центру управління польотами, заспівав українську пісню «Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю...». Саме йому космонавт присвятив свій виступ.

Зауважимо також, що українська мелодія звучала одночасно і в космосі, і на Землі - оскільки Корольов підспівував Поповичу в той момент по радіозв'язку


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі