Кревська унія: у 1385 році Польща і Литва уклали союз

Джерело: Gazeta.ua

Королівство Польське і Велике князівство Литовське підписали у Крево угоду про династичний союз 14 серпня 1385 року. В історію увійшла під назвою Кревська унія.

Передумовою до укладання стала складна політична ситуація. Польща і Литва потерпали від експансії Тевтонського ордену. Правлячі кола сподівалися зупинити її, повернути втрачені землі і закріпити за собою існуючі. Також всередині Литви тривала гостра боротьба за владу.

У Кревському замку - тепер у Білорусі, за присутності польських послів, великий князь литовський Ягайло пообіцяв прийняти католицизм і поширити його населенням Литви. Приєднати до Польщі підвладні литовські й руські землі "на вічні часи".

Уже на початку 1386 року Ягайла обрали королем Польщі в Любліні. Новий володар країни прийняв католицизм й ім'я - Владислав II. Одружився зі спадкоємицею польського престолу Ядвігою. Її колишньому чоловіку герцогу Австрії Вільгельму зобов'язався виплатити 200 тис. золотом за порушення шлюбної угоди. Згодом Владислав II взявся за окатоличення Литви.

Унія посилила позиції обох держав, втім викликала протидію деяких литовських і українських державців, які не бажали втрачати самостійність і переходити в іншу віру. Не сприйняло її й населення, передбачаючи посилення феодального гніту, зокрема польського.

Пізніше проти унії виступив двоюрідний брат Ягайла Вітовт, якому вдалося добитися із королем компромісу і зберегти самостійність країни.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі