У Китаї на будмайданчику відкопали 800-річні монети

Джерело: Golos UA

Нічого не підозрюючи будівельники копали котлован для фундаменту, поруч із середньою школою в повіті Хуашань (центральна провінція Шеньсі) і випадково натрапили на гігантський скарб. На глибині трьох метрів ківш екскаватора зачепив частину схованки, з якого посипалися монети.

Ця історія трапилася на одному з будівельних майданчиків Китаю. Скарб вражає своїм обсягом. Саме тут може бути застосована фраза – гроші гребти лопатою. Будівельники буквально вгризалися в товщу монет, доки шукали край гігантського скарбу. При цьому прорили цілий тунель довжиною понад 2 метрів.

Більше трьох тонн монет належали періоду династії Сун (960-1279гг н.е.). У скарбі знайшли більше 20 різновидів монет різних імператорів. Монети спочатку були нанизані на нитку через отвір в центрі, тим самим утворюючи такі красиві стопки.

Немає нічого дивного в такому обсязі монет. Справа в тому, що цей період вважають «золотим віком» в історії стародавнього Китаю. Монети тоді карбували мільйонними тиражами.

Скарб був закопаний в звичайному земляному погребі, без усякого зміцнення. Будмайданчик на відстані 80 метрів від стародавнього урядової установи Хуачжоу. Скарб знайшли далеко від основного сховища, ймовірно тому, що в період з 1115 до 1234 року Китаєм прокотилася хвиля цивільний повстань. У 1125 році Сунский двір захопив супротивник з династії Цзінь. Саме в цей період скарбниця була перехована в інше місце. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі