У німецькому вугільному кар'єрі знайшли римський колодязь

Джерело: DW

Давньоримський колодязь 15-метрової глибини з колоною Юпітера знайшли під час розширення Хамбахского вугільного кар'єру під Кельном.

Давньоримський колодязь поблизу Кельна

Під час робіт з підготовки до останнього розширення кар'єра тут і знайшли давньоримський колодязь, що знаходився, як припускають експерти, на території римського сільського подвір'я – одного з численних господарств, що забезпечували продуктами римські війська в гарнізонах і поселеннях на Нижньому Рейні, чисельність яких в ті часи сягала 30 тисяч чоловік. Сусідній Кельн, один з найстаріших німецьких міст, наприклад, був заснований древніми римлянами. На території вугільного кар'єру такі знахідки вже траплялися, але ця по-справжньому здивувала вчених.

Кам'яний колодязь приблизно 15-метрової глибини був присвячений головному давньоримським богу – Юпітеру, у чому нічого дивного немає. Колодязь прикрашала 5-метрова колона, на якій він, власне, сидів на своєму троні. На основі аналізу знайдених фрагментів деревини, осколків кераміки і декількох монет, вчені зробили висновок, що колодязь використовували приблизно між II і V століттям нашої ери.

Место, где был обнаружен колодец. Добывать уголь в больших объемах в этом карьере будут до конца 2022 года. В 2029 году карьер начнут заполнять водой, чтобы создать огромное искусственное озеро

Фрагмент колонны Юпитера в колодце

П'яте століття – це дуже пізній період, так як в цих місцях вже йшов процес християнізації і будувалися християнські храми. Більшість таких колодязів використовували тут римляни десь до третього століття нашої ери.

Нижняя часть скульптуры Юпитера, находившейся на колонне

Юпітер і три богині

Колону Юпітера знайшли в колодязі, тобто була туди скинута – імовірно під час боротьби з ідолами або нападу одного з німецьких племен. Зараз вона на реставрації в Бонні.

Колона була розбита на десять великих частин. Власне, від Юпітера залишився тільки трон і нижня частина тіла, але при цьому добре збереглися зображення трьох богинь, також прикрашали колодязь, вірніше – колону. У цьому сусідстві для вчених і є сенсація.

Фрагменты колонны вывозятся из карьера для дальнейшей транспортировки в Бонн

Немезида Діана - дві богині в одному культі

Йдеться про барельєфах дружини Юпітера – богині материнства і шлюбу Юнони; давньоримської богині мудрості і війни – Мінерви; а також, як припускають археологи, так званої Немезіди Діани – злився образу двох богинь.

Давньогрецьку богиню справедливої ​​відплати Немезиди шанували в римській армії і вважали покровителькою гладіаторів. Діана ж в римській міфології є богинею рослинного і тваринного світу, полювання, жіночності і родючості. При цьому свідоцтв культу Немезіди Діани в Рейнській області вченим до цих пір взагалі не траплялось, та й на територіях всій колишньої Римської імперії зображення Немезіди Діани є вкрай рідкісними. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі