Цікаві факти та історія свята Міжнародного дня шульги

Джерело: Сьогодні

13 серпня у світі відзначають Міжнародний день шульги-2020. Його святкують люди, які переважно користуються лівою рукою більше і частіше, ніж правою.

День шульги: історія 

Історія свята розпочалась у 1992 році, коли активісти вперше влаштували галасливі дебати, інформуючи громадськість про щоденний дискомфорт, який відчуває ліворуке населення планети. 

Організував громадську ходу Клуб шульг, що у Великобританії. З того моменту зафіксували початок міжнародного руху шульги. 

Цікаві факти про шульг:  

  • У Середньовіччі шульг вважали «слугами сатани» і вони ставали жертвами інквізиції.
  • На щастя, зараз людство більш толерантне і незалежне від забобонів, однак ліворукій половині все ще складно адаптуватися в суспільстві через «правобічну» соціальну спрямованість.
  • Шульги є у кількості приблизно 15% від загального числа людей, тобто шульгою є кожен сьомий.
  • Вважають, що у шульг творчий початок розвинений сильніше, ніж у праворуких людей. У них в більшій мірі розвинена ліва півкуля мозку, що відповідає саме за абстрактність мислення і творчий потенціал.
  • Далеко не завжди шульга пише лівою рукою. Тож процес письма – це не показник. Адже крім письма є й інші маніпуляції, які шульга виконує лівою рукою.
  • Примітно, що шульги частіше трапляються серед чоловіків, ніж серед жінок, а також серед однояйцевих близнят.
  • У 2008 році англійські вчені знайшли «ген шульг» LRRTM1, який відіграє важливу роль при формуванні мови і емоцій.
  • У багатьох мовах слово шульга в перекладі має негативне забарвлення, що асоціюється з незграбністю і незручністю. Тоді як «правша», навпаки, має спільний корінь зі словом «правовий» і «правильний».

Шульгами були такі знамениті особистості в історії, як Альберт Ейнштейн, Гай Юлій Цезар, Людвіг ван Бетховен, Ніколо Паганіні, Вольфганг Амадей Моцарт, Олександр Македонський, Наполеон Бонапарт, Рафаель, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Ганс Християн Андерсен, Олександр Пушкін, Лев Толстой, Рокфеллер.

Багато акторів, спортсменів, політиків, вчених та громадських діячів сучасності теж є шульгами. Наприклад, Білл Гейтс, Чарлі Чаплін, Мерилін Монро, Том Круз, Роберт Де Ніро, Демі Мур, Пол Маккартні, Мірей Матьє, Пеле, Дієго Марадона і багато інших.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі