Як виглядали 12 найдревніших документів

Джерело: Всвіті

Зараз одними з найцінніших археологічних знахідок вважають папіруси, глиняні і кам’яні таблички та інші документальні підтвердження подій, що відбувалися тисячі років тому. У матеріалі 12 найстародавніших документів, серед яких і релігійні тексти, і секс-інструкції, і ділове листування, і багато іншого.

1. Найстаріший міжнародний договір

Найстаріший міжнародний договір (1269 до н.е.)
Найстаріший міжнародний договір (1269 до н.е.)

Хетти і єгиптяни – одні з перших великих цивілізацій. У них були непрості відносини і обидва народи володіли для того часу серйозною військовою міццю. Одним з основних каменів спотикання у відносинах між хетами і єгиптянами було місто Кадеш, яке у сучасній території Сирії. У 13 столітті до нашої ери хетти завоювали місто, яке було важливим торговим центром. Єгипетський фараон Рамзес II з 20-тисячним військом спробував відбити Кадеш, але безуспішно. Обидві сторони зрозуміли, що жодна з них, швидше за все, не зможе здобути остаточну перемогу і спробували знайти інше рішення. Результатом став мирний договір, підписаний в 1269 до н.е., який є найстарішим договором, збереженим дотепер.

2. Найстаріший медичний документ

Гінекологічної папірус Кахуна - найстаріший медичний документ
Гінекологічної папірус Кахуна – найстаріший медичний документ

Хоча медициною люди займалиья з незапам’ятних днів, перший збережений запис зберігся до наших днів у формі єгипетського папірусу. Цьому документу, відомому як «Гінекологічний папірус Кахуна», виповнилося 4000 років. Документ знайшли в 1889 році. У ньому – інструкції про діагностику і лікування багатьох захворювань.

3. Найстаріший збережений релігійний текст

Найстаріший збережений релігійний текст
Найстаріший збережений релігійний текст

Піраміди Єгипту – дивовижні споруди, побудовані найбільшими майстрами свого часу. Вони створювалися як місце поховання для правителів Єгипту. Стіни пірамід вкриті історіями і заклинаннями, покликаними допомогти душі на її шляху в загробний світ. Написи, що збереглися на стінах пірамід фараонів династії (Уна), є найстарішими збереженими релігійними текстами у світі. Вони описують Осіріса, бога царства мертвих в Єгипті.

4. Найстарша збережена любовна поема

Найстаріша збережена любовна поема
Найстаріша збережена любовна поема

В епоху зародження літератури, коли твори передавалися з вуст у вуста, поезія була простим способом передачі казок. «Епос про Гільгамеша» є найбільш вірогідним претендентом на роль першої епічної поеми – найбільш старі збережені версії цього епосу датують приблизно 2000 роком до н.е. Також є найстаріший короткий вірш – древньошумерська «Казка про корабель, який зазнав аврії». Найстаріша в світі любовна поема, якій виповнилося 4000 років, написана на табличці розміром з мобільний телефон.

5. Найстаріший еротичний трактат

Туринський еротичний папірус
Туринський еротичний папірус

Всі знають про Камасутру. Але це не єдиний древній трактат про секс. З часів стародавніх єгиптян зберігся «Туринський еротичний папірус», якому більше 3000 років. У ньому є зображення дванадцяти різних сексуальних поз. При цьому частина поз досить екзотичні.

6. Найстаріше послання в пляшці

Найстаріше послання в пляшці
Найстаріше послання в пляшці

В інтернеті поширюють історії про Чаноцуке Мацуяма, який нібито надіслав подібне повідомлення в 1784 році з проханням про порятунок після того, як його корабель зазнав аварії. Повідомлення викинуло на пляж в 1935 році, м’яко кажучи, занадто пізно. Однак немає жодного свідчення про дану історії, тому цілком імовірно, що вона є вигадкою. Найстаріше послання в пляшці, про яке існують підтвердження, датують 1914 роком. Воно провело 35736 днів на морському дні, перш ніж було виявлене 12 квітня 2012 року.

7. Найдавніше ділове листування

Листи Амарна
Листи Амарна

Найстаршим в історії дипломатичним листуванням є листування фараона Єгипту з правителями сусідніх держав. Ці глиняні таблички, відомі як «листи Амарна», були надіслані в 14 столітті до нашої ери.

8. Найстарша друкована книга

Алмазна сутра
Алмазна сутра

Тексти в деяких східних релігіях, таких як буддизм та індуїзм, називають сутрами. Найвідоміша з них на Заході – Кама Сутра, але вона далеко не єдина. Найстаршими друкованими (методом ксилографії) книгами є «Алмазна сутра» (868 рік) і «Уніша Віджая дхарані» (714-750 роки).

9. Найстаріше свідоцтво про шлюб

Елефантінські папіруси
Елефантінські папіруси

Елефантінські папіруси є колекцією документів, датовані 5 століттям до н.е., які були знайдені на острові Елефантіна на річці Ніл. У той час на острові було єврейське поселення під назвою Йеб, яке було в якості єгипетського гарнізону. Серед різних договорів були три свідоцтва про шлюб, найстаріші з відомих, які дійшли до наших днів. Ці документи описували весільні витрати, серед яких придане нареченої. Одного з женихів звали Ананії бен Азарія, а його наречену Тамут.

10. Найстаріший звід законів

Закони Ура Намму
Закони Ура Намму

Закони Ура Намму, царя Ура, Шумера і Аккада, є найдавнішим зведенням законів, що збереглися до наших часів. Звід законів був написаний близько 2050 до н.е. і охоплює широкий спектр злочинів.

11. Найдавніша карта світу

Найдавніша карта світу
Найдавніша карта світу

Найстародавнішою картою світу вважають глиняну табличку з Месопотамії, що датують 8 – 7 століттям до нашої ери. Цікаво, що на карті є як вигадані, так і реальні географічні об’єкти.

І ще …

Найдавніший кулінарний рецепт
Найдавніший кулінарний рецепт
Найдавніший кулінарний рецепт

Шанувальники старовини можуть приготувати пиво за давнім рецептом, залишеним стародавніми шумерами, що проживали в Південному Межиріччі. Рецепт датують 3000 роком до нашої ери. Якщо точно дотримуватись інструкції, вийде міцний напій, в якому плавають шматочки хліба.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі