Учені відновили зовнішній вигляд чоловіка, який жив 500 років тому

Джерело: Gazeta.ua

Учені відтворили у 3D обличчя чоловіка, який помер 500 років тому в Римі. За їхніми словами, зовнішність відповідає автопортретам італійського художника Рафаеля Санті.

Митець помер 1520 року і місце його поховання, як і причини смерті, вважалися загадкою. Припускали, що ховали у Римському Пантеоні. 1833 року скелет, як вважали, що міг належати Рафаелю, дістали із могили в Пантеоні, однак поруч були й інші останки, повідомляє Daily Mail.

Для відтворення 80% зовнішності команда фахівців скористалася гіпсовим відливом черепа, зробленим того часу. Після реконструкції побачили чіткий збіг із наявними джерелами. Це може довести, що останки дійсно належали художнику.

«Ми знаємо, що Рафаель часто малював себе молодшим за свої роки, і ця модель дозволяє нам бачити його таким, яким він був насправді», - зазначають учені.

Цьогоріч команда планувала повторно ексгумувати скелет, але процедуру призупинили через пандемію коронавірусу.

На момент смерті Рафаелю було 37 років, і за життя він створив понад 200 картин.

Твори митця зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Ні до, ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітних картин із зображенням Мадонни з немовлям. Діва Марія на його картинах то зовсім юна й ніжна, то зображена як проста напрацьована та стомлена селянка. Мадонна надійно тримає немовля Ісуса на руках чи бавиться з ним на тлі різноманітних пейзажів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі