В Чехії кабани знайшли в лісі монети XIV ст.

Джерело: Gazeta.ua

Чоловік, який прогулювався лісом неподалік Кладрубського монастиря в Чехії, виявив скарб з 400 золотих і срібних монет XIV ст. Місце схованки розрили дикі кабани.

Спочатку побачив декілька монет на землі неподалік великого плаского каменя. Під ним зберігалася решта скарбу. Про знахідку чоловік повідомив до музею в Пльзене, передає Aktualne.cz.

Дослідники нарахували 339 срібних і 92 золоті монети загальною вагою 325 г. Серед них: дукати правителів Угорщини Карла Роберта і Людовика I, дукати чеського правителя, пізніше імператора Священної Римської Імперії, Карла IV, австрійських герцогів Рупрехта I ПфальцськогоАльбрехта, дукат ганзейського міста Любек, срібні гроші королів Чехії Вацлава II і Іоана Люксембурга. Більшість срібних грошей містять зображення Карла IV.

«З історичної точки зору, вміст скарбу цікавий. Усі золоті монети датуються 1340-1350 роками, за винятком монети з ганзейского Любека. У знахідці не було жодної монети Вацлава IV. Тому, ймовірно, скарб приховали наприкінці 1370-х, десь у 1378-1379 роках», - повідомили в музеї.

На думку експертів, приховування скарбу пов'язано з тогочасними суперечками через багату монастирську садибу. Сказати точно, закопав його монах чи розбійник, не можуть.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі