«Стрибок у ХХІ століття»: 25 років тому українка встановила світовий рекорд

Джерело: Gazeta.ua

25 років тому, 10 серпня 1995-го, українка Інесса Кравець установила рекорд у потрійному стрибку - 15 м 50 см.

Стрибок Інесси тоді називали і «стрибком у ХХІ століття», і «стрибком у вічність». Минуло 25 років, а 15,5 м і досі залишаються недосяжними для спортсменок. Найближче до рекорду українки підбиралася Франсуаз Мбанго Етон з Камеруну: на Олімпійських іграх у Пекіні вона показала результат 15,39 м.

Ім'я Кравець у прихильників легкої атлетики асоціюється з горизонтальними стрибками, проте талановита людина, як відомо, талановита в усьому. У 16 років Інесса, наприклад, стрибала у висоту на 1,78 м, але у цьому виді вона почувалася недостатньо комфортно. Показавши 6,29 м зі стрибків у довжину, вона вирішила змінити спеціалізацію. І недаремно. У підсумку її найкращим результатом у кар'єрі стали 7,37 м, а найвищим здобутком - срібна олімпійська медаль 1992 року. 1996-го дівчина стала першою в історії легкої атлетики олімпійською чемпіонкою уже з потрійного стрибка.

Світовий рекорд Кравець установила на чемпіонаті світу в Гетеборзі на стадіоні «Уллеві». Цікаво, що за 3 дні до цього британець Джонатан Едвардс зробив там те ж, і його 18,29 м тримаються і до сьогодні.

Через рік в Атланті Інесса з результатом 15,33 м виграла олімпійське золото. До того в Барселоні-1992 Кравець здобула олімпійське срібло в стрибках у довжину, поступившись лише видатній німкені Гайке Дрекслер.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі