10 серпня 1793 вперше відкрили Лувр

Джерело: Gazeta.ua

Музей Лувр вперше відкрився 10 серпня 1793-го під час Французької революції. Королівська колекція Лувру стала національним надбанням.

Палац Лувр збудували за розпорядженням короля Франциска I в 1546-го. Король був завзятим колекціонером творів мистецтва. По смерті Франциска, Лувр декілька разів перебудовувався, але найбільших змін зазнав у ХVІІ ст. за часів Людовика XIII.

Під час Французької революції Лувр перетворили на публічний музей. Через побоювання можливих випадків вандалізму або крадіжок, Національна асамблея оголосила невідкладну підготовку до відкриття музею.

У жовтні комітет почав збирати колекцію для показу заради «збереження національної пам'яті». Музей відкрився в першу річницю повалення монархії. Публіці надавався вільний доступ три дні на тиждень. Колекція нараховувала 537 картин і 184 витвори мистецтва.

Французька Республіка виділяла значні кошти на розширення колекції. У 1794 році французька революційна армія під проводом Наполеона Бонапарта почала забирати твори мистецтва з різних країн Європи як військові трофеї. Музей поповнився низкою картин італійських майстрів з палаців Італії, картинами нідерландських майстрів доби відродження, маньєризма і бароко.

Збільшення експонатів Лувру сповільнилося після Першої світової війни. В цей період не було придбано якихось значних робіт. На початку Другої світової війни музей вивіз більшу частину експонатів та сховав найціннішу його частину.

Зараз Лувр містить понад 380 тис. експонатів, з яких лише 35 тис. виставлені у восьми залах.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі