120 років церкві св. Пантелеймона у Рованцях. Історія храму

Джерело: Район.Історія

Церква св. Пантелеймона, що в с. Рованці біля Луцька, відначає своє 120-річчя.

Традиційно 9 серпня, в день св. Пантелеймона, у церкві храмове свято. З цієї нагоди волинська краєзнавиця Галина Марчук-Футала показала архівну світлину церкви, яка стояла на місці нинішньої, і розповіла, чому храм називають досі «гнідавським».

«Гнідава - урочище на лівобережній околиці передмістя, захищене болотистою долиною та крутими берегами річки Застирки. Центром Гнідави була територія Церковної гірки, яку увінчував найдавніший храм на Гнідавському передмісті (вул. Потебні) принагідно згаданий в документі 1545 року. Перебудовувався двічі у 1646 і 1779 років. Дату заснування храму не з’ясовано, проте, враховуючи знахідки полив’яних керамічних плиток на Церковній гірці, можна припустити про його існування вже у ХІІ-ХІІІ століть», - пише Галина Марчук-Футала.

Як розповідає краєзнавиця, дерев’яна церква св. Пантелеймона згоріла 25 липня 1895 року від блискавки. Разом з церквою згоріла і наметова дзвіниця, крита ґонтом і обшальована дошками, яка стояла на віддалі від церкви. Зараз там приватна садиба, де встановлено хрест на місці колишньої церкви.

«На дзвіниці було 5 дзвонів: 3 дзвони 1651 року, один вагою 7 пудів 29 фунтів (великий), на меншому було зображення св. Пантелеймона ; 2 дзвони 1876 і 1888 років, які розплавилися при пожежі. Залишився тільки один кусочок з тих дзвонів, який зараз вмурований у стіну церкви на новому місці», - зазначає пані Галина.

Нова церква була збудована 1900 року ближче до села Рованці. Для неї було відлито за помірними цінами 4 дзвони у ливарника Юлія Островського в Чорному Острові, Подольської губернії, зазначає дослідниця волинського дзвонарства.

«В листі-подяці від 11.01.1901 р. підписаному священиком Петром Огібовським, псаломщиком Іполітом Саковичем, церковним старостою Дмитром Сізнухою, селянином Якимом Бойчуком, який дав гроші на великий дзвін вагою у 22 пуди, говориться про те, що дзвони дуже хороші у всіх відношеннях «прочні, звук приємний і гармонічний», - розповідає Галина Марчук-Футала.

Зараз на дзвіниці церкви є 5 дзвонів:

  • 1. Висота з вухами – 54 см, без вух - 44, діаметр 53 см, 6 вух, вага приблизно 70-75 кг, без орнаменту , зверху, посередині і знизу плаща по 2 валики.
  • 2. Висота з вухами - 90 см, без вух – 78, діаметр – 107 см, вух шість 7-и образної форми; зверху плаща орнамент, посередині напис латинською мовою та ікона; фігура у весь зріст Ісуса Христа «Любляче серце», вага приблизно 1,5т, знизу плаща – рослинний орнамент з «есе-подібними» дугами.
  • 3. Висота з вухами 60 см, без вух – 46, діаметр – 51 см, 6 вух, зверху плаща рельєфний валик, під ним напис на окремих пластинах: Въсy 4 пуд 33фун Москва заводь Финляндского, по низу 3 валики.
  • 4. Висота 25 см, діаметр 32, без орнаменту і без вух.
  • 5. Висота 20 см, діаметр 23, без орнаменту і без вух.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі