Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці: історія і значення свята

Джерело: Сьогодні

Сьогодні, 7 серпня, православна церква відзначає Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці. Це значиме церковне свято на честь рідної матері Діви Марії, яка подарувала світові Божественного Сина Ісуса Христа. 

Історія святої Анни

Праведна Анна – це майбутня мати Богородиці і, відповідно, бабуся Ісуса Христа. Народилася Анна в родині священика Матфана і дружини його Марії. Вийшла заміж за праведного Йоакима, нащадка царя Давида, з яким вони прожили в шлюбі до глибокої старості в Назареті Галілейському.

Йоаким і Анна довго не могли мати дітей. В ті часи бездітність у євреїв вважалося тяжким нещастям і Божим покаранням. Через це чоловік і жінка сильно сумували і гаряче молилися про дарування їм потомства.

Одного разу на велике свято Йоаким вирушив до Єрусалима з пожертвами для Бога, але первосвященик відмовився приймати їх у бездітного чоловіка, який не залишив свого потомства Ізраїлю. Від ганьби Йоаким пішов до пустелі, де провів 40 днів в суворому пості і молитві. А праведна Анна, дізнавшись про це, також ревно молилася вдома.

І раптом подружжю з'явився ангел Божий і сповістив про народження дівчинки на ім'я Марія, через яку буде благословенний весь рід людський. Блага звістка виявилася правдою, і після зустрічі подружжя Йоакима і Анни в Єрусалимі відбулося зачаття благословенного чада.

8 вересня Анна народила дочку, яку назвали Марією. Із вдячності Богу подружжя дало обітницю віддати дитину до храму. І після досягнення 3 років Марія була урочисто приведена батьками до храму Господнього, де виховувалася до повноліття.

Свої останні роки життя свята Анна провела при храмі поруч з Дочкою і померла у віці 79 років, на два роки переживши свого чоловіка. Православна церква вважає Йоакима і Анну Богоотцями, тому що вони є предками Ісуса Христа по плоті.

На відміну від багатьох святих, праведна Анна за своє життя не скоювала чудес і не зазнала мученицьких подвигів. Однак вона несла інші скорботи, які несе кожна жінка, будуючи свою сім'ю. І скорботу безплідної самотності, і терплячу надію материнства. Святу Анну вважають покровителькою Бретані і Квебека, а також вагітних жінок, матерів, бабусь і рудокопів.

На честь вшанування святої Анни в усьому православному світі стали зводити храми і монастирі. Кілька церков є і в Україні: на Закарпатті, Волині, у Львові, Ковелі, Полонному, Хмельницькому та інших містах.

Прикмети та повір’я дня 7 серпня

У народному календарі сьогоднішня дата отримала назву Анна Холодниця, зимовказівниця або Анна Літня. Спостерігаючи за погодою цього дня, наші предки робили прогноз на зиму. 

Так, якщо ранок видався похмурим і похмурим – значить, зима буде морозною.

Теплий і сонячний день обіцяв суворі холоди. Дощ 7 серпня – означає, що зима буде сніжною і м'якою.

Яка погода до обіду, така і зима до грудня, а яка після обіду – така після грудня. Вважається, що саме від Анни починалися холодні передосінні світанки.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі