Без права на їжу: 7 серпня 1932 року Сталін підписав закон «про п'ять колосків»

Джерело: Gazeta.ua

Генсек Йосип Сталін із метою «подолання саботажу та кризи хлібозаготівель» 7 серпня 1932-го підписав закон «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності». «Законом про п'ять колосків» фактично людям було заборонено володіння їжею.

«Залучити озброєних осіб для охорони залізничних вантажів (ешелони з зерном) та надавати їм право розстрілювати на місці осіб, які посягнули на розкрадання залізничних вантажів» - написав особисто Сталін Лазарю Кагановичу.

Закон передбачав розстріл із конфіскацією всього майна за «розкрадання колгоспної власності». Тоді у розпал Голодомору люди намагалися вийти у поле і знайти хоч щось їстівне, адже продукти забирали навіть із присадибних ділянок. Було багато жінок із ножицями, які зрізали декілька колосків пшениці, щоб нагодувати дітей. Їх влада називала перукарями.

Постанова мала пом'якшувальні обставини - замість розстрілу позбавляли волі терміном на 10 років із конфіскацією всього майна. Його одразу передавали у колгоспну власність. Амністія заборонялась. Під його дію потрапляли також діти будь-якого віку. Партійна газета «Правда» 1988-го писала про 54 тис. засуджених за цим законом у СРСР і 19 тис. - в Україні. Насправді цифри були значно більшими.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі