Під столицею давнього королівства знайшли храм у формі вісімки

Джерело: Gazeta.ua

Під північно-ірландським Емайн-Маха неподалік міста Арма археологи виявили великий культовий центр залізного віку і середньовічні споруди. Приховані об'єкти знайшли за допомогою дистанційного зондування Lidar.

Емайн-Маха, або ж Форт Наван, був столицею стародавнього ірландського королівства Улад. Вважався складним релігійним об'єктом з 1960 років. Раніше тут знаходили мережу фігурних будівель раннього залізного віку і залишки дерев'яної "40-метрової конструкції" - найвищої давньої будівлі, знайденої в Ірландії. 95 року до н.е. її засипали каміннями і спалили, що призвело до утворення великого кургану. У V - XIII ст. на цьому місці жили королі Ольстера, повідомляє Live Science.

Суперечки щодо призначення будівель для житлових чи релігійних цілей тривали з часу відкриття. Нині археологи з Абердінського університету й Німецького археологічного інституту виявили, що 2 пари споруд у формі вісімки є невеликими частинами більшого об'єкта. Їхні "вершини" мають 25 м у діаметрі, а "низи" - близько 10 м. Дослідження показало, що кожну з цих будівель розташовано всередині круглих огорож діаметром 140 м. Обидві огорожі перетинаються, також формуючи вісімку.

"Іншими словами, в нас є дві будівлі у формі вісімки в набагато більшій огорожі у формі вісімки - маємо потрійну вісімку, і все це оточено дерев'яним частоколом діаметром близько 240 м. Це величезний комплекс", - зазначають учені.

Комплекс назвали найбільшим і найскладнішим ритуальним об'єктом у Північній Європі доримського часу. За словами вчених, повторюване використання мотиву у вигляді вісімки може засвідчувати сакральне космічне значення, що підтверджує думку про релігійні споруди. Припускають, що Емайн-Маха могли обрати за королівську резиденцію саме через храми, які колись стояли там.

Команда сподівається розкопати знахідку.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі