Коротко про Театральний майдан в Луцьку

На місці Театрального майдану колись був парк. Його влаштували ще 1908 року. Називався він тоді публічним садом. Тут були висаджені рідкісні дерева. Із 1913 року деякі міщани мали в саду іменні дерева, самостійно за ними доглядаючи. Згодом у публічному саду була зроблена сцена для виступу оркестрів, поставлені різні кіоски, тут відбувалися народні гуляння, проводилися культурні заходи. З 1913 року вхід у парк був платний - 5 копійок з людини, або 1 рубль за сезонний квиток на сім'ю.

У 1935 році в центрі оновленого міського парку встановили пам'ятник польському державному діячеві Юзефові Пілсудському, який бував у Луцьку в 1922 році. Після Другої світової війни в парку встановили пам'ятник Сталіну, а відтак - Леніну. Парк відігравав роль місця масового відпочинку, з концертами, виступами, демонстраціями.

У сімдесятих роках на місці парку вирішили збудувати театр. Рідкісні породи дерев - пірамідальні дуби, сріблясті ялинки, багатолітні липи та інші - вирубали. Замість нього на місці колишньої річки Глушець збудували новий центральний парк. На фото зліва - центральний вхід до парку в 1960-ті. Цю вхідну арку з колонами також знищили у сімдесятих. Вона стояла приблизно перед теперішнім пам'ятником Лесі Українці, який урочисто відкрили 19 серпня 1977 року.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі