Світлини села Воротнів часів Першої світової війни

Джерело: Район. Історія

Світлини часів Першої світової війни села Воротнів (зараз Луцького району) зробили австрійські солдати під час їх перебування на Волині у період із січня по березень 1916 року.

На першому фото можемо зліва розгледіти воротнівський храм Різдва Богородиці, який був зведений ще в 1785 році. На тій же світлині справа бачимо залишки зруйнованого водяного млина, що був ймовірно діючим ще до війни.

Зліва воротнівський храм Різдва Богородиці, справа – залишки зруйнованого водяного млинаЗліва воротнівський храм Різдва Богородиці, справа – залишки зруйнованого водяного млина

Більшість світлин із сьогоднішньої колекції висвітлюють деревообробне виробництво, яке провадили австрійські війська в часи Першої світової війни у Воротневі. В описі до одного фото уточнено, що управлінням виробництва займалось два офіцери, в роботах було залучено сто солдатів. У ті часи робітники використовували дво- та чотирьох дискові пилки. У Воротневі діяв столярний та слюсарний цех.

Відомо, що пізніше, під час Першої світової війни на третій день Брусиловського прориву 24 травня (6 червня) 1916 року авангард російських військ (8-й корпус 15-ї дивізії) у напрямку до Луцька підійшов до Верхівки, Острожця і Воротнева.

Деревообробний цехДеревообробний цех

Деревообробне виробництво у ВоротневіДеревообробне виробництво у Воротневі

У селі діяли столярний та слюсарний цехУ селі діяли столярний та слюсарний цех

Під час виробництваПід час виробництва

Робітники використовували дво- та чотирьох дискові пилкиРобітники використовували дво- та чотирьох дискові пилки

А роботах було задіяно сто солдатА роботах було задіяно сто солдат

Деревообробне виробництво провадили австрійські військаДеревообробне виробництво провадили австрійські війська


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі