На дні озера Тітікака знайшли стародавню фігуру лами для жертвоприношень

Джерело: ТСН

В озері Тітікака знайшли кам'яний ящик, який містив ритуальне підношення в формі фігурки крихітної лами.

Про це пише IFL Science.

В озері Тітікака були виявлені два маленьких підношення в різьблений кам'яній коробці у вигляді предмета із золотої фольги і лами з мушлі. Відкриття показує, що цінні матеріали, що містяться в коробці, були, швидше за все, жертвопринесенням в рамках ритуалу інків, подібних до тих, які були знайдені на місцях людських жертвоприношень.

Лама вирізана з мушлі спонділуса, групи колючих устриць з загостреними мушлями, які довгий час були об'єктом торгівлі на великі відстані ще до періоду інків. Як пояснив в електронному листі IFLScience Крістоф Делер - молодший науковий співробітник з Університету ім. Брюсселя, Бельгія - спонділус був рідкісним матеріалом, який вважався ціннішим, якщо він перетворювався на об'єкт, такий як лама.

Лама була знайдена дайверами, які забрали запечатану кам'яну коробку з дна озера. Вона залишалася вцілілою, хоча потоки розмили один її бік. Всередині, під шаром мулу, який просочився в стародавній контейнер, була лама і рулон золотої фольги. Подібні кам'яні скрині були знайдені раніше, але більшість були порожніми, що робить цю скриню зі скарбами особливо цікавою знахідкою. 

Лама, знайдена на озері Тітікака, є ще одним доказом того, що найбільше озеро Південної Америки було центром церемонії інків. 1977 року деякі схожі, але розбиті об'єкти були викопані біля острова Сонця дайверами-любителями.

Потім 1988 і 1992 років професійні дайвери розкопали риф Хоа і виявили схожі кам'яні коробки інків з маленькими фігурами. Інші об'єкти були виявлені як на суші, так і у воді в інших частинах імперії інків, але дослідники вважають, що озеро Тітікака мало особливе значення для імперії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі