У Києві відкрилася виставка рідкісних українських кіноплакатів

Джерело: Gazeta.ua

Близько 100 рідкісних кіноплакатів, створених українськими художниками до вітчизняних та закордонних фільмів 1920-1930 років, показують на виставці "Кричати! Кликати! Горіти!" Відкрилася в Національному центрі Олександра Довженка.

"Мистецтво кіноплакату як окремий вид графіки зародилося та сформувалося в Україні у 1920-х, - каже генеральний директор Довженко-Центру Іван Козленко. - Українізація, бум кіновиробництва Всеукраїнського фотокіноуправління, створення навчальної бази при Київському художньому інституті сприяли появі цілої школи кінореклами. Це дозволило наприкінці десятиліття одному з найбільш активних художників-плакатистів Костянтину Болотову заявити: "Український плакат - рівноправна й велика галузь образотворчого мистецтва".

Саме кінореклама сьогодні дає уявлення про прокатну політику в Україні 1920-1930-х, про зміну стилів та ідеологічного навантаження.

Виставка "Кричати! Кликати! Горіти!" розвиває тему реклами, графіки й дизайну у вітчизняному кінематографі. А також продовжує дослідження, втілене в альбомі Довженко-Центру "Український кіноплакат 1920-х років".

За словами організаторів, попри значні тиражі, що часом сягали 10 тис. примірників, більшість плакатів збереглися в невеликій кількості. Деякі з них є чи не єдиним свідченням існування стрічок, що вважаються втраченими.

"На відміну від живопису, що існував в інтер'єрі, плакат виходив на вулиці міст і сіл, де боровся за увагу глядача з іншими візуальними подразниками. У часи активної радянської пропаганди 1920-30-х мусив не лише задовольняти естетичні вимоги, а й "кричати, кликати, горіти" - привертати увагу, доносити потрібні повідомлення. Кіноплакати свого часу були активними учасниками зародження і творення чорно-білих німих чи перших звукових картин. Сприймаються сьогодні не лише як графічні кінодокументи, а й як цілком самостійне культурно-мистецьке явище", - йдеться в описі події.

Також в експозиції представлені документи з кіноархіву Довженко-Центру: буклети, лібрето, листівки, рекламні аркуші в газетах та журналах, оригінальні фрагменти фільмів.

Виставка української кінореклами 1920-30-х - спільний проєкт Довженко-Центру та Національної бібліотеки України імені Вернадського. Триває з 30 липня до 27 вересня.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі