Знайшли інструмент, за допомогою якого в кам'яному віці виготовляли мотузки

Джерело: Gazeta.ua

Учені розгадали таємницю доісторичного артефакту, створеного з кістки мамонта. З його допомогою майстри кам'яного віку виготовляли мотузки.

20-сантиметрову кістку із отворами, вкритими спіральними розрізами, знайшли у печері Холе-Фельс на південному заході Німеччини. Вік знахідки визначили у 40 тис. років. Тоді вирішили, що предмет міг бути частиною музичного інструменту чи ритуальним об'єктом, повідомляє Ancient Origins.

На кістяний інструмент натрапив директор Інституту археологічних наук при Тюбінгенському університеті Ніколас Конард

 На кістяний інструмент натрапив директор Інституту археологічних наук при Тюбінгенському університеті Ніколас Конард.

Попередні припущення відхилила доктор Льєжського університету в Бельгії Верле Ротс. Вона пропустила необроблені рослинні волокна через отвори бронзової копії інструменту і змогла створити 4 окремі міцні нитки, які можна було скрутити у трос. За словами вченої, цей інструмент був революційним. Використання подібної технології сприяло прогресу у виготовленні луків, рибальських і мисливських сітей, пасток, одягу і контейнерів для перенесення продуктів.

Археологи уже виявляли схожі предмети, виготовлені з рогів північного оленя, віком 15 тис. років у печері Гоф, що в Чеддерській ущелині у Великій Британії. Однак вік артефакту з кістки мамонта вказує на те, що виготовлення мотузки стало життєво важливою діяльністю людини на десятки тисяч років раніше.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі