Науковці дослідили підземелля Святої Софії у Стамбулі

Джерело: Укрінформ

Науковці дослідили підземелля Святої Софії у Стамбулі

Турецькі науковці провели дослідження підземних систем водостоків Святої Софії в Стамбулі та вивчили можливість відновлення їхнього функціонування.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу з посиланням на інформацію, розповсюджену науковцями університету Фатіх Султан Мехмет, які проводили дослідження.

«Нам слід думати про ці тунелі, як про судини. Якщо ці канали можна буде відновити та налагодити повторне функціонування, ми дамо змогу будівлі дихати», - сказав доцент факультету архітектури та дизайну Хасан Фират Дікер.

Проєкт дослідження підземних споруд Святої Софії розпочався в період, коли вона мала статус музею. Вчені тоді виявили близько 900 метрів підземних водостоків та споруд, система яких розміщена у підземному просторі під Святою Софією. Завдяки цій системі здійснюється вентиляція будівлі, що захищає від надмірної вологості.

«Ми здійснили ренгологічне дослідження. Окрім вже відомих водостоків, нам також вдалося дістатися до місць, в які раніше не можна було потрапити. Ми знайшли нові підземелля», - розповів науковець.

За його словами, якщо існуючі комунікації розчистити, то споруді непотрібне жодне штучне кондиціонування повітря.

Собор Святої Софії, збудований за імператора Візантії Юстиніана у 537 році, понад тисячу років був найбільшим храмом християнського світу. Після захоплення Константинополя османами та падіння Візантійської імперії 1453 року його перетворили на головну мечеть Османської держави.

У 1934 році собор отримав статус музею, проте 10 липня 2020 року Державна рада (вищий адміністративний суд) Туреччини скасувала відповідне рішення уряду і пам'ятку знову почали використовувати як мечеть.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі