У Франції виявили «машину для варіння» часів Стародавнього Риму

Джерело: lenta.ua

Розкопки, які французькі археологи вели в околицях древнього собору в комуні Ді, завершилися виявленням рідкісної «машини для варіння», яка збереглася з часів Стародавнього Риму. Новина про знахідку з'явилася на офіційному сайті Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap).

Мова йде про предмет, який в Стародавньому Римі був одним з атрибутів розкоші. Цицерон свого часу писав, що подібні «машини для варіннябули такі дорогі, що за ці гроші цілком можна було придбати великі землі. Артефакт, який археологи називають authepsa або autepsa, можна вважати самоваром.

Висота давньоримського самовара, який складається з двох частин - резервуара і водозливу, становить 47 сантиметрів. У центрі самовара розташовувалася особлива нагрівальна камера, в яку засипалось деревне вугілля. У артефакту є носик, а також ручка, припаяна за допомогою сплаву з олова та свинцю. Поверхня предмета прикрашена візерунками та фігуркою, що зображає сторожового пса.

До сих пір археологи знайшли тільки п'ять таких предметів - знахідка у Франції стала шостим самоваром з Стародавнього Риму. Артефакт виявився при розкопках на місці руїн будівлі, яке було знищено пожежею в кінці другого століття нашої ери. Датування, вироблене методом радіовуглецевого аналізу, показало, що самовар був створений між 130 і 260 роками н.е.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі