Завершила роботу післявоєнна конференція у Потсдамському палаці Цецилієнгоф

Джерело: Gazeta.ua

Конференція керівників держав-переможниць у Другій Світовій війні завершилася 2 серпня 1945-го у Потсдамському палаці Цецилієнгоф. Її рішення стали програмою післявоєнного устрою Європи.

США на конференції представляв президент Гаррі Трумен, Велику Британію - прем'єр-міністр Вінстон Черчилль, згодом Клемент Еттлі, а СРСР - Йосип Сталін.

Передбачалося ввести у дію програму «чотирьох Д» - денацифікації, демілітаризації, демократизації, декартелізації Німеччини. Було узгоджено поділ країни й Берліна на 4 зони окупації. Лідери визнали право постраждалих народів на німецькі репарації - $20 млрд. Також вирішили розділити між собою німецький флот.

На конференції вирішили і долю деяких територій. СРСР отримував місто Кенігсберг – тепер Калінінград і суміжні території. До Польщі мали перейти території Східної Пруссії і Данциг – тепер Гданськ.

Також передбачалося створення Ради міністрів закордонних справ 5 держав, до якої, окрім союзників, мали увійти Франція і Китай. Було опубліковано декларацію США, Великої Британії і Китаю з вимогою про беззаперечну капітуляцію Японської імперії, яку та відхилила. Підтверджувалися умови вступу СРСР у війну з Японією.

Рішення Потсдамської конференції були підтримані багатьма державами світу. Вона закріпила нове співвідношення сил в Європі, що врешті призведе до Холодної війни.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі