6 літературних злодіїв, які існували насправді. Хто вони

Джерело: 24 канал

Багато авторів списували своїх персонажів з реальних людей. Але під час читання чи перегляду фільму нам дуже тяжко уявити, що ці люди дійсно існували. Особливо, якщо це антигерої.

Злочинці в книжках, здебільшого вигадані, але є й ті, хто жив не тільки не сторінках твору. Наприклад, прототипи були у Долорес Амбридж, Ганнібала Лектера і навіть професора Моріарті. 24 канал зробив підбірку відомих злочинців, які стали прототипом книжним персонажам. 

Антигерої у книжках і в житті: хто вони

Віконт де Вальмонт у книжці "Небезпечні зв'язки"

Герой французького роману "Небезпечні зв'язки" – віконт де Вальмонт. Він має жахливу репутацію фатального спокусника дам, адже для нього жінка – це трофей. 

Для цього героя Шодерло де Лакло використав образ віконта Олександра де Богарне. Він був першим чоловіком Жозефіни Богарне, яка потім стала дружиною Наполеона.

віконт де Вальмон
Віконт де Вальмонт 

"Різдвяна пісня в прозі" та образ Скруджа

Є декілька варіантів, кого Чарльз Діккенс використав, коли створював образ Скруджа. Дехто припускає, що прототипом був Джеммі Вуд. Він володів Глостерським старим банком та став одним із перших мільйонерів Британії.

Інші ж спираються на листи самого письменника. У листуванні з Джорджем Холсвортом Діккенс згадує відомого британського скнару Джона Елвза. 

Джеммі Вуд
Скрудж 

Ганнібал Лектер у "Мовчанні ягнят"

Томас Харріс у 2013 році розповів, хто став прототипом розважливого серійного вбивці у "Мовчанні ягнят". Ним виявився тюремний лікар з міста Монтеррей, що у Мексиці. 

Справжнє ім'я лікаря – Альфредо Баллі Тревіно. Його підозрювали в розправі над автостопщикам на початку 1960-х років. Тревіно був засуджений до смертної кари, але вирок пом'якшили. Він вийшов з в'язниці через 20 років у 1981 році та продовжував працювати лікарем під жорстким наглядом до 2009 року.

Ганібал
Ганнібал Лектер 

Міледі Вінтер у книжці "Три мушкетери"

Олександр Дюма у творі "Три мушкетери" для лиходійки і шпигунки кардинала Рішельє обрав історичну особистість – Люсі Хей. Жінка була придворною дамою та брала участь у політичних інтригах під час громадянської війни в Англії. 

Люси Хей хотіла помсти, адже герцог Бекінгем кинув її. Тому вона почала працювати на Рішельє.

Люсі Хей
Міледі Вінтер 

Ірен Адлер з твору "Пригоди Шерлока Холмса"

Один з найвідоміших прообразів фатальної Ірен Адлер – це ірландка Лола Монтес. Монтес була танцівницею та фавориткою короля Баварії Людвіга I. Як і персонаж Дойла Ірен Адлер, Лола Монтес користувалась любов'ю короля для особистих інтересів, які мали великий вплив на національну політику Баварії. Король Людвіг І подарував Лолі палац, розпустив уряд і дарував їй титул графині. 

Але через скандальність Монтес не любили місцеві жителі. Згодом її вигнали з Баварії, а потім і зовсім оголосили в розшук. 

Ірен Адлер
Ірен Адлер 

Великий Брат з "1984"

Брендан Брекен за однією з версій став прототипом одноосібного лідера держави Океанія – Великим Братом. До 1945 року він був міністром інформації Великобританії, а Оруелл працював під його керівництвом на ВВС.

Співробітники Брекена називали його між собою за ініціалами, які безпосередньо пов'язані з ім'ям Big Brother. 

Великий брат
Великий Брат​ 
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі