Під Одесою знайшли рідкісну античну статуетку

Джерело: НВ

Члени Нижньодунайської археологічної експедиції Одеського археологічного музею на розкопі городища Картал у села Орловка в Ренійському районі виявили теракотову статуетку.

Археологи вважають, що статуетка зображає грецького бога Гермеса (В римському пантеоні - Меркурія). Але є і ще одна версія — це може бути і Геракл.

«Виріб прекрасно зберігся. Статуетки такого типу і в такому чудовому стані збереження — рідкісна знахідка навіть у великих античних центрах Північного Причорномор’я. Для пам’ятки же варварської периферії, яким було в античну епоху поселення в Карталах, така статуетка — виняткова рідкість, яка межує з унікальністю», — розповіли співробітники Одеського археологічного музею.

У давньогрецькому пантеоні Гермес — бог торгівлі та хитрості, юнацтва та красномовства. Він також вважається покровителем глашатаїв, послів і мандрівників. Про те, що статуетка зображає саме Гермеса, можна судити по залишкам жезла-кадуцея.

Але, з іншого боку, етруська варіант Геркле (Геркулеса) також іноді зображувався з таким жезлом. Крім того, Гермес традиційно зображувався більш витонченим і без накидки.

Під час розкопок також було знайдено кілька поховань на території могильника городища. Це могили часів черняхівської культури і позднеатічного періоду.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі