В Болгарії натрапили на поховання часів неоліту

Джерело: ТСН

Болгарська група археологів виявила чотири могили раннього неоліту, які ймовірно датуються 8000 років тому, на місці Слатіна в столиці Софії.

Про це пише The Sofia Globe.

Разом з двома могилами, виявленими в Слатині 2019 року, вони є найбільш ранніми на території Софії. Керівник групи Василь Ніколов сказав, що вперше в ритуальному комплексі були виявлені такі вкрай рідкісні знахідки.

Розкопки в цьому районі тривають більше 30 років, і знайдені предмети показують, що в селі жили фермери і скотарі. Саме поселення існувало близько 500 років, з кінця сьомого до середини шостого тисячоліття до нашої ери. Передбачається, що європейська цивілізація почалася з неолітичного поселення в Слатині, сказав Ніколов.

Знайдені могили датуються початком шостого тисячоліття, про ритуали цього періоду відомо дуже мало. Під час розкопок археологи з Національного археологічного інституту Болгарської академії наук виявили подвійну могилу, у якій, швидше за все, чоловік з дитиною.

Також були виявлені і останки жінки, що лежить на животі, і чоловік, тіло якого лежало особливим чином - одна з його рук залишилася під скелетом. Аналіз ДНК може показати, чи були у них стосунки.

Робота в Слатині є частиною термінових археологічних розкопок через будівництво нового житла. Тут були вже були виявлені такі об'єкти, як керамічний посуд, гирі для ткацького верстата, топка у формі людського зображення і частина веретена.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі