Виявили місце битви, після якої поляки захопили Галичину

Польські археологи під час проведення польових робіт на Білій горі біля міста Сянок Підкарпатського воєводства виявили кілька сотень наконечників стріл.

Вважають, що це є свідченням нападу армії короля Казимира Великого у 1340 році на Галичину, повідомляє Nauka w Polsce.

Літописи свідчать, що в цих місцях відбулося вторгнення в Галичину 20 тис. війська Казимира III Великого. Полякам вдалось захопити цю територію в 1340 році. Однак раніше масштабні розкопки тут не проводилися, тому не було археологічних свідоцтв того вторгнення.

«Ми запросили до роботи представників Галицької історико-дослідницької асоціації. Результати перевершили найсміливіші наші очікування. Протягом декількох сезонів в поселенні і навколо нього ми виявили понад 200 наконечників звичайних стріл і стріл, які використовувалися для стрільби з арбалета», - повідомив керівник проекту доктор Петро Котович з Історичного музею в Саноку.

Раніше вважалося, що фортецю в Саноку заклала королева Бона, дружина Сигізмунда I Старого в XVI столітті. Нове дослідження показало, що фортеця датується серединою XIV століття. Тоді цю територію захопив польський король Казимир Великий. Він зважився на вторгнення після загибелі останнього короля Русі Болеслава-Юрія II.

«Здається, що виявлені нами наконечники стріл і арбалетних пострілів є свідченням битви між русинами і поляками. Аналіз розсіяності цих наконечників показує, що більшість стріл було випущено з одного місця поруч з фортецею. Ми не знайшли багато точок для стрільби», - сказав Котович.

Атака основних сил йшла з півдня. Археологи розкопали декілька пошкоджених вогнем фортечних споруд.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі