(Не)відомі волиняни: художник з Луцька Лукаш Нєвісєвіч

(Не)відомі волиняни: художник з Луцька Лукаш Нєвісєвіч
  1. Новина відноситься до:

Сьогодні в рубриці #(не)відомі волиняни – постать художника, про якого в українських джерелах немає інформації. Проте в Європі його ім’я є досить відоме.

Йдеться про Лукаша Нєвісєвіча (пол. Łukasz Niewisiewicz). З його біографії дізнаємось, що він народився в місті Луцьку 27 грудня 1905 року. Початкову та середню освіту здобував у рідному місті. Про родину художника в Луцьку поки знайти інформацію не вдалось.

В 1930-х роках Лукаш Нєвісєвіч поїхав навчатись на факультет малярства до Краківської академії образотворчих мистецтв. Диплом цього престижного навчального закладу Лукаш отримав у 1938 році. Саме під час навчання в Кракові лучанин затоваришував із художниками Зигмунтом Валішевським та Юзефом Чапським, які були прибічниками капізму (колоризму) у мистецтві. Колоризм як напрямок в польському образотворчому мистецтві виник у XX столітті, це був так званий польський різновид постімпресіонізму. Після Другої світової війни колоризм став провідним напрямком в польській художній школі, а його естетична доктрина виявилася однією з найвпливовіших.

В роки війни Лукаш Нєвісєвіч був призваний до війська, війну він закінчив у званні лейтенанта.

З 1945 року Лукаш Нєвісєвіч оселився у польському місті Щецин над річкою Одрою. Відразу у 1945 році відбулась перша виставка художника. В своїх роботах митець приділяв багато уваги кольору та формам.

 

Лукаш Нєвісєвіч

 

В 1946 році художник розпочав працювати як викладач малюнку та малярства в Школі образотворчих мистецтв у місті Щецин.

Важливе місце в роботах автора займало море. Щороку Нєвісєвіч їздив на Балтійське море за натхненням для своїх творів. Він також був одним із організаторів Варшавського клубу молодої інтелігенції та митців у 1947 році. Кумиром Лукаша був іспанський художник Ель Греко.

В 1949-1951 рр. Лукаш Нєвісєвіч проживав у польській столиці. Там він вивчав анатомію для митців, стилі ренесанс та бароко.

8 квітня 1952 року Лукаш Нєвісєвіч одружився із Альдоною Терезою Сосняк. Через рік у них народилась донька Луція.

В 1957 році художник за свої досягнення отримав стипендію на творчу подорож до Італії від Міністерства культури та мистецтв.

В 1959 році Лукаш поїхав за натхненням до Парижу. Там він створив серію робіт, які пізніше були виставлені під назвою «Паризькі ескізи».

В 1962 році Лукаш вирішує здійснити подорож на кораблі «Крушвіца» до країн Західної Африки. Рейс по країнах тривав три місяці, як результат художник намалював нову колекцію картин, присвячених Африці.

Наступні роки були дуже плідні для художника, він був учасником багатьох пленерів, а також резиденцій для художників.

 

 Роботи Лукаша Нєвісєвіча

 

В останні роки життя художник активно малював на африканську тематику, в центрі його малюнку була постать жінки. Справжнім успіхом користувалась його варшавська виставка «Європа та Африка».

Лукаш Нєвісєвіч помер 26 травня 1984 року в Щецині, був похований на Алеї заслужених мешканців цього міста на місцевому центральному цвинтарі.

За життя він отримав багато нагород та відзнак за свої роботи та виставки. Критики так писали про його стиль «Малюнки та масштабні образотворчі твори, натхненні з подорожей до Західної Африки, її екзотичність, магія та символізм становлять індивідуальну, продуману форму творів художника Лукаша Нєвісєвіча».

Джерело фото: encyklopedia.szczecin.pl

 

Корабель «Крушвіца», 1960-ті роки

Місто Щецин, 1947

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі