24 липня – початок масового виробництва розчинної кави

Джерело: Gazeta.ua

24 липня 1938 року вважають початком масового виробництва розчинної кави. Цього дня швейцарська компанія виготовила першу партію нового продукту.

Першу технологію виготовлення розчинного порошку вигадав японський хімік Саторі Като у 1901 році. Через 5 років англійський хімік Дж. К. Вашингтон, який любив заварну каву, звернув увагу на порошковий наліт на стінках турки. Після кількох експериментів він створив розчинну каву. Але її смак і якість залишали бажати кращого.

У 1930-х роках розчинна кава набула популярності завдяки співпраці компанії «Nestle» і бразильських виробників кави. Працівнику «Nestle» Максу Моргенталеру в 1938 році вдалося створити порошок, який зберігав властивості кавових зерен в напої і довго зберігався.

Розчинну каву виготовляють із підсушеного, подрібненого й обробленого зерна обох сортів Арабіки і Робусти. У продажу представлені три види: порошкова, гранульована і сублімована. Перша - найдешевша. Обсмажені кавові зерна перемелюють, обробляють гарячою водою під тиском, фільтрують і сушать. Технологія отримання гранульованої кави відрізняється тим, що на останньому етапі виробництва порошок обробляють гарячою парою і так з'являються гранули. Для сублімованої - мелену сировину варять, потім випаровують із неї воду.

Обсяги українського експорту в 184 рази менші від імпорту. Зокрема, в 2016 році було експортовано 162 т кави, що на 17,3% більше, ніж у 2015 році. Але на 57,4% менше, ніж в 2014 році. Продають українську каву в Молдову, Білорусь, Грузію, Вірменію.

У вересні 2016 року – серпні 2017-го в структурі продажів найбільшу частку займала натуральна кава - мелена і в зернах: 35% частки в натуральному і 24% в грошовому вираженні. На розчинну каву припадає 26% в натуральному і 54% в грошовому вираженні. Кава-мікси займають 33% частки в натуральному і 18% в грошовому вираженні, за даними дослідження Nielsen.

50% любителів кави купують нову упаковку раз на місяць, 31% - раз на 3 тижні, 17% - приблизно раз на 2 місяці. 2% заходять у супермаркет за ароматним напоєм щодва тижні.

За даними аналітиків ринку, в Україні щороку популярність розчинного кави падає. А зернової навпаки - зростає. Це підтверджує поява великої кількості кав'ярень у містах.

Медики і вчені, які довгі роки вивчали вплив кави на організм, прийшли до висновку, що все добре в міру. Першу чашку кави варто пити не раніше 10:00 і не пізніше полудня.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі