Борис і Гліб – перші святі в історії християнства на Русі

Джерело: Gazeta.ua

У боротьбі за київський престол князь Святополк Окаянний 24 липня 1015 року вбив свого брата 23-річного Бориса, а потім і Гліба. Середній брат Ярослав переміг Святополка і оголосив братів святими – першими в історії християнства на Русі.

Батько Володимир Святославич прийняв християнство поділив державу на багато уділів і роздав їх своїм 13 синам. Мав13 синів і 10 дочок від шести дружин. Двоє синів – Борис і Гліб – були дітьми від церковного шлюбу. Гліб у 1013 році став князем муромським. Святополк Окаянний – старший брат, викликав Гліба до Києва, начебто до батька, який захворів. Насправді на той час Володимир Великий вже помер, а Святополк хотів позбавитися конкурентів.

Біля річки Альта неподалік сучасного Борисполя найняті бояри заколюють Бориса. У вересні вбивають і Гліба. Крім Бориса і Гліба від рук Святополка загинув ще один брат – Святослав. Його з сімома синами зарубали, коли він ховався в Карпатах. Середній брат Ярослав переміг Святополка і оголосив братів святими – першими в історії християнства на Русі. У 1071 році Гліба та Бориса було канонізовано руською церквою. Вони стали одними з перших руських святих.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі