Артефакти із затонулого корабля просканують за допомогою сучасної рентгенівської установки

Джерело: UkrMedia

Торгове судно затонуло приблизно за 8 кілометрів від британського узбережжя.

Безліч унікальних предметів, одержаних з-під уламків корабля Голландської Ост-Індської компанії, буде вивчатися і скануватися з застосуванням нової рентгенівської установки, щоб відкрити невидимі на перший погляд деталі, інформує Ukr.Media.

Судно Rooswijk, створене для тривалих плавань, затонуло біля берегів Кента в січні 1740 року після того, як сіло на мілину Гудуїн в Північному морі.

Історики вивчали місце катастрофи з 2005 до 2018 року і підняли на поверхню безліч унікальних старовинних виробів. У їх числі злитки срібла і монети, дерев'яні шафи і горщики для вина з міді.

Багато артефактів тепер будуть вивчені більш детально завдяки гранту в розмірі 150 000 фунтів стерлінгів від Фонду Вольфсона для оновлення історичних рентгенівських установок Англії.

Торговий корабель Rooswijk, який спочатку прямував в Батавію, затонув приблизно за 8 кілометрів від британського узбережжя під час свого другого рейсу, і ні один із 237 матросів не вижив.

Затонулий корабель був вперше знайдений на глибині 24 метри водолазом-любителем ще в 2004 році. Велика частина реставраційних дій припала на період між 2005 і 2018 роками, причому знахідки з судна юридично належали голландській державі.

Серед унікальних речей, піднятих із глибини, були злитки срібла, золоті монети, ножі, людські останки, горщики, глечики і наперстки.

Грант від благодійного фонду буде використано для реконструкції та збільшення потужності устаткування великого рентгенівського апарату, застосовуваного для наукового та археологічного аналізу в Форт Камберленді, Портсмут.

Коли буде завершена модернізація, артефакти Rooswijk серед перших будуть проскановані оновленим апаратом. Багато знахідок з місця аварії покриті твердими мінеральними кристалами і речовинами. Це вимагає додаткової потужності нового обладнання для успішного сканування.

«Щедрі інвестиції виведуть Англію на перший план у використанні рентгенографії історичної спадщини на багато років вперед, — сказав глава Historic England Дункан Вілсон. — З допомогою цієї нової технології ми зможемо аналізувати, зберігати і краще розуміти значно більше об'єктів, вилучених з історичних уламків кораблів або розкопаних археологами».

За запевненням глави Historic England, нове рентгенівське обладнання також дозволить зробити більш успішним вивчення артефактів римської епохи, оскільки сканер зможе проникати в скупчення, які утворилися навколо таких об'єктів без ризику їх пошкодження.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі