У взутті знищеної нацистами дитини знайшли документи

Джерело: Gazeta.ua

Цікаву знахідку помітили під час робіт із збереження взуття, що належать жертвам німецького нацистського табору Освенцим. В одному з дитячих черевиків знайдено документи дитини угорською мовою.

Рукописний документ містить ім'я та прізвище дитини, маркування транспорту та реєстраційний номер дитини в транспортному списку (Ba 541). Амос Штейнберг народився 26 червня 1938 року. Він жив у Празі. 10 серпня 1942 року він був ув'язнений разом із батьками Людвігом та Ідою у гетто Терезіенштадт під Прагою. Всі вони були депортовані до Освенцима.

"З збережених документів випливає, що мати та її син були депортовані до Освенциму на одному транспорті 4 жовтня 1944 р. Цілком ймовірно, що їх обох вбили в газовій камері після відбору", - сказала Ганна Кубік з музейних колекцій.

Загалом німці перевезли 24 транспорти понад 46 тис. євреїв з гетто Терезіенштадта до Освенцима. Близько 18 тис. з них були розміщені в спеціальному сімейному таборі Освенцим II-Біркенау .

Дослідники вже знаходили взуття з газетами, які часто використовувалися як устілки або додаткова ізоляція. Виявлені документи збережені та відправлені до колекції разом із взуттям.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі