Поетичні читання Сергія Жадана у Луцьку

У неділю, 19 липня, в Гармидер ангар-stage відбулися поетичні читання одного з найвідоміших українських письменників Сергія Жадана. Захід відбувся в рамках довестивальних подій III Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера». Про це повідомляє пресслужба фестивалю.

У Луцьку Сергій Жадан презентував дві нові книги і зібрав повні зали шанувальників. За словами автора, йому дуже приємно бачити людей наживо, а не спілкуватися з читачами через екран монітора.

Навесні у видавництві MERIDIAN CZERNOWITZ вийшло дві книги автора - поетична збірка «Список кораблів» та п'єса «Хлібне перемир'я». Власне з ними він й завітав до Луцька. Проте під час зустрічі читав поезію різних років, як давню, так і зовсім свіжі тексти, написані під час карантину.

«Цю зустріч ми планували організувати в квітні, але потім з усіма нами стався карантин. Ми разом чекали - і організатори, і відвідувачі мистецьких подій, - на оживлення культурного життя. Нарешті карантинні вимоги трішки послабили, і ми відразу почали домовлятися із Сергієм Жаланом про нову подію. Так, вона уже зовсім інша, аніж планувалось, але від того не менш важлива. Хтось почув, що у автора вийшли дві нові книги, хтось скучив за емоціями й атмосферою літвечорів, а ми відчули, наскільки потрібні і людям, і авторам «Фронтера» й подібні зустрічі. Тому дуже приємно бачити тут усіх присутніх. Хоч вони і ховаються за масками», - зазначила директорка Елла Яцута.

Із затамуванням подиху лучани слухали автора, часом тихенько проговорюючи рядки улюблених віршів. Сильні тексти з початку війни та емоційне читання змусило декількох глядачів навіть заплакати.

На обох презентаціях автор не лише зібрав повні зали, а й овації. Проводжали його зі сцени стоячи. Всі охочі мали нагоду взяти автограф у письменника та зробити світлину на згадку.

«Я дякую вам за те, що в такий складний час ви приходите. Дуже важливо зараз розвивати та підтримувати культуру. Спасибі за те, що робимо це разом», - звернувся Сергій Жадан до гостей та організаторів й пообіцяв обов'язково завітати до Луцька ще.

До слова, перед презентацією письменник вперше відвідав Музей сучасного українського мистецтва Корсаків та залишився враженим від побаченого. «Це дійсно щось неймовірне. В Україні такого музею більше немає», - поділився думками Сергій Жадан.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі