Під час розкопок у Меджибізькій фортеці виявили залишки кам'яних колон

Джерело: Шотам

Нові дослідження довели, що Палац Сенявських, який входить до складу замку в смт Меджибіж, мав двоповерхову аркадну галерею, яка була окрасою будівлі. А за знайденими раніше неподалік палацу залишками кам’яних колон та карнизів можна уявити, як вона виглядала.

Як розповів сайту “Є” заступник директора історико-культурного заповідника «Межибіж»  Ігор Западенко, нещодавно на розкопаному фундаменті археологи натрапили на прямокутник з кругом, що є базою колони ренесансної галереї. А через два дні виявили ще одну. Третя основа колони знайшлася вже у музейній колекції фрагментів кам’яного різьблення. Розкопали їх на рівні XVI століття, це близько пів метра вглиб від рівня сучасної поверхні. А у стіні фасаду навпроти – консоль від того склепіння, яке накривало другий поверх аркової галереї.

Окрім того в процесі розкопок археологи натрапили на кам’яну муровану кладку, яка тягнеться вглиб на понад 6 метрів. Тож припускають, що ще у литовські часи тут був зведений прототип нині існуючого палацу.

Наразі в Меджибожі працюють археологи заповідника та волонтери, які допомагають продовжувати розкопки далі. Адже щоб зрозуміти цілісну картину того, що заховане під землею, потрібно розкривати всю територію навколо палацу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі