Покажуть історичну сагу про українців у XX столітті

Джерело: Gazeta.ua

Історичний 12-серійний фільм "І будуть люди" за однойменним романом письменника Анатолія Дімарова покажуть на телеканалі СТБ.

Події відбуваються на Полтавщині. У центрі сюжету – історія кількох українських сімей. Серіал побудований у формі саги і через призму життя звичайних людей показує турбулентні етапи XX століття: Перша світова війна, революція, прихід радянської влади.

"Кожен із героїв по-своєму зустрів ці драматичні зміни, з точки зору своєї правди. Але всіх їх об'єднувало одне - бажання жити, любити і знайти своє місце у новому вимірі історії. Це розповідь про людей, які жили 100 років тому, але так схожі на нас сьогоднішніх", - йдеться в синопсисі.

"Цей проєкт важливий для нашого суспільства, - каже креативна продюсерка Олеся Лук'яненко. - Його герої - наші прадіди, яким довелося жити в буремні часи і зіткнутися з однією з найбільших трагедій нашого минулого. Серіал складний за темою і має багатошарову структуру. Але, як мені здається, завдяки ось цій інтимній інтонації - що це історії наших родин - нам вдалося уникнути пафосу і створити зворушливий твір. Мені хочеться вірити, що тепер і у нас є своя кіносага на кшталт "Двадцятого століття" Бернардо Бертолуччі".

"Для мене "І будуть люди" цінні передусім тим, що ця історія покаже сучасним українцям, як їхні діди-прадіди зуміли вижити й залишитись людьми за нелюдських обставин, - говорить режисер Аркадій Непиталюк. - Це буде потрібним та корисним прикладом для сьогодення".

Серіал виробництва кіностудії FILM.UA створено за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Автори сценарію - Тетяна Щегельська і Тарас Антипович.

Робота над проєктом тривала 5 років - з 2015-го, коли FILM.UA підписали угоду щодо екранізації роману з удовою письменника Євдокією Дімаровою.

У серіалі зіграли понад 120 акторів. Костюмерний цех використав близько тисячі костюмів і понад 10 літрів фарби, аби надати їм фактури. Протягом знімального процесу було організовано три постановні пожежі. Одну з хат спеціально побудували лише для того, щоб ефектно її спалити. Це сталося у ніч на свято Геловіну.

Спеціально для проєкту побудували локацію "хутір Івасют". Розмістився біля села Барахти у Васильківському районі Київської області. Для проїзду техніки довелося прокласти туди дорогу і витратити на це 20 тонн щебеню. Локація жила життям справжнього села – у період зйомок там тримали коней, свиней, гусей, курей, собак. Також у серіалі знявся віл.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі