Історія церкви на Волині, яка згоріла у 1969 році

Джерело: Район.Історія

Храм в Іваничах побудували на вулиці, яка називається Підцерква, трохи в сторону на північ селища, на рівній місцевості. Побудований у 1872 році на кошти прихожан, з допомогою місцевого парафіяльного священника Олександра Васильовича Гуцевича, за планом Єпархіального архітектора в ім'я Казанської Ікони Божої Матері з благословення преосвященного Агафангела – Архієпископа Волинського і Житомирського.

Про це пише директорка Історичний музею селища Іваничі Лариса Куль у фейсбуці.

Будівництво продовжувалося два роки. На все будівництво витратили 4845 рублів 80 копійок сріблом. Крім того, прихожани вивозили своїми підводами за 40 верст будівельний матеріал і годували по черзі робітників.

Освячення храму відбулося 1874 року 22 жовтня за благословенням того ж Архиєпископа благословенним священником села Ляхова (нині Село Старосілля) Іоанном Білецьким.

Церква Казанської Ікони Божої Матері

Церква Казанської Ікони Божої Матері

До приходу села Іваничі на той час належали приписні села Древині і Щенютин. При церкві була церковна пасіка і церковно-парафіяльна школа, відкрита у 1891 році. Навчанням займалася Олімпіада Гуцевич, яка закінчила курс навчання в Кременецькому єпархіальному жіночому училищі.

Стара дерев'яна церква на кам'яному фундаменті була окрасою парафії і простояла близько ста років. Парафіяни доглядали за нею, фарбували її масляною фарбою, дах перекривали новою цинковою жестю. Церква перестояла дві світові війни, а 1969 року, за невідомих причин, згоріла.

Нині у фондах музею зберігається єдине фото цього храму.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі