На Житомирщині в парку знайшли 400-річний хрест

Джерело: Gazeta.ua

У парковій зоні міста Коростишев Житомирської області знайшли давній кам'яний хрест. Його використовували як надгробний десь у XVI - XVIII ст.

На знахідку натрапив місцевий краєзнавець. Хрест виготовили із граніту темно-сірого кольору з жовтуватим відтінком. Має висоту близько 70 см та нерівну поверхню. Також на ньому відсутні будь-які написи чи зображення. Про це у Facebook повідомив старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін.

"Знахідка дуже рідкісна. На сьогодні старовинних кладовищ і, відповідно кам'яних хрестів на теренах Коростишева майже не збереглося. Тут були відомі знахідки лише двох хрестів. У 2007-му та 2009-му їх було виявлено на подвір'ї невеличкої церкви, поблизу будівлі міської ради, що по вул. Рідзвяній, колишня Рози Люксембург. Мешканці стверджували, що на цьому місці розташовувалося старе кладовище, яке за радянських часів було зруйноване, а більшу частину його пізніше було забудовано багатоповерховими житловими будинками", - зазначив дослідник.

Раніше краєзнавці та етнографи писали про щонайменше 50 подібних пам'ятників. Місцеві мешканці вважали, що вони стояли в Коростишеві з часів татарського нашестя.

Нині артефакт планують встановити у парковй зоні для загального огляду.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі