В Україні відкриють найсучасніший архів засекречених документів часів СРСР

Джерело: ТСН

Понад 4 мільйони архівних документів, засекречені справи радянських часів і надсучасні лабораторії оцифрування. Такий масштабний архів репресивних органів СРСР - вже за кілька років планують відкрити в Україні. 
Проєкт реконструкції на чолі з міністром культури презентували днями у столиці.

Будівля розташована на території банкнотно-монетного двору НБУ, у 90-ті будувалася для заводу, але і досі у виробництві задіяна не була.

Відкрити сховище там планують за два-три роки. Після - зібрати чотири мільйони справ служб радянської міліції, судів, НКВД чи міністерств того часу. 

Вартість реконструкції Архіву Національної пам'яті оцінюють у 680 мільйонів гривень. Частину коштів на початок робіт, зауважив міністр, уряд виділить вже цього року.  

«Ми зберемо всі архіви обласні СБУ і інших органів. Ми відкриємо фактично дослідницьку інституцію, яка дозволить всім охочим подивитись справи Петлюри, справи тих хто був репресований в 30-тих – 50 роках», – повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.  

«За проєктом сума реконструкції становить 680 млн, з них 400 млн – це будівельні роботи, ще 250 – це обладнання. Ми хочемо щоб це був архів готовий. Мобільні стелажі, лабораторії цифрування – все те, щоб ми могли говорити що це найсучасніший архів», – пояснює директор Архіву Національної пам'яті Ігор Кулик


 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі