Срібні гривні та прикраси – знайшли найдавніше місце торгівлі вікінгів

Джерело: Gazeta.ua

Студент-археолог Тор-Кетіль Крокмірдал виявив докази існування торгівельного поста епохи вікінгів неподалік селища Сандторг у Норвегії.

Археолог отримав сигнал на свій металошукач. Після розкопав срібні гривні, ювелірні й поясні прикраси, залізні речі та вагові гирі, повідомляє The History Blog.

Автор: Norwegian Arctic University Museum

Аспірант Арктичного університету Норвегії натрапив на торговий пост вікінгів, який виявився старішим ніж вважалося

Аспірант Арктичного університету Норвегії натрапив на торговий пост вікінгів, який виявився старішим ніж вважалося

Ученим було відомо, що торговий пост існував десь в районі селища з початку XIII ст. Підказку давала і його назва: "Санд" означало піщаний, а "Торг" - квадрат, що було загальним позначенням ринку. Однак датування знахідок показало, що деякі з них походять з IX ст. Їх привозили з Ірландії, теренів сучасної Фінляндії та континенту. Тобто історія місця почалася ще за часів давніх скандинавських саг, а селище назвали найдавнішим місцем для торгівлі на півночі країни.

Сандторг розташований на березі протоки Тьєлдсундет і колись був місцем для вимушеної зупинки лодій, що долали сильну течію. Згідно норвезьких саг, місцеві вожді контролювали Тьєлдсундет і, ймовірно, накладали мита на судноплавство ще за часів залізної доби. В епоху вікінгів місцевість перетворилася на торговий пост, де проходив класичний товарний обмін.

Саги також зберігають згадки про вождів Сандторгу, які брали участь у ремонті і будівництві лодій. Виявлене Крокмірдалом залізо може бути пов'язане із цією практикою, оскільки його кількість досить значна. Також тут діяла велика кузня. Якщо докази будівництва кораблів вдастся підтвердити, знахідка студента стане унікальною для всієї Норвегії.

Ради національної спадщини країни дозволила хлопецеві використовувати металошукач при подальшому дослідженні.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі