Лучани вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Тих, хто поклав життя з любов’ю до України - Героїв Небесної Сотні згадували лучани у молитві у день річниці Революції Гідності.

Панахида за загиблими під час Революції Гідності на Меморіальному комплексі «Вічна Слава», біля могили Героя України Василя Мойсея, відбулася 21 листопада, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новинию

У заході взяли участь представники духовенства, обласної та міської влади, політичних партій та громадських організацій, а також пересічені волиняни.

Як зазначив митрополит Луцький та Волинський Михаїл, день святого Михайла щороку згадують, як щось особливо радісне та трепетне – вже неодноразово з цього дня розпочиналася нова епоха в житті та долі України. Так, 10 років тому цю подію називали Помаранчевою революцією, два роки тому – Днем гідності, відстоювання своїх європейських уподобань і бажання бути в єдиній родині європейських народів. Він нагадав, що два роки тому українці самі собі сказали «ми хочемо бути в Європі» - у цих словах було бажання жити гідно, мати хороші дороги, гарне соціальне забезпечення, усе хороше, що намріяли українці. Влада в один момент змінила вектор у протилежний бік – в бік сірості, дикості, «немитості».

Митрополит наголосив, що першими на Майдан вийшли молоді люди, говорячи про несправедливість. Він нагадав, що після побиття молодь шукала прихистку у Михайлівському золотоверхому монастирі, втікаючи під захист Бога та архангела Михаїла. Таким чином, архистратиг-начальник небесних воїнств надихнув молодих людей підняти увесь український нарід та надихає донині.

Герої у супроводі архістратига не боялися йти під кулі з дерев’яним щитом, кажучи: «хто як не я повстану проти неправди?» Любов до України вела їх, а коли є почуття любові, немає почуття страху. З його слів, Герої Небесної сотні не просто поклали життя, а показали приклад усім іншим.

Михаїл відзначив, що в розумі, серці та діях потрібно мати любов до України, а якщо цього не буде – жертви будуть на совісті українців. Він закликав присутніх не запитувати, що Україна зробила для них, а запитувати себе, «що я зробив для України?» Так, якщо не захищатимемо свою державу та не годуватимемо свою армію, доведеться «працювати на інших безплатно, за трудодні, а не за євро».

Після промови владики учасники вшанування пам’яті Героїв поклали квіти до могили Василя Мойсея. Наприкінці заходу до нього долучилися учасники автопробігу до Дня Гідності, а завершили захід спільним виконанням Державного гімну України.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі