102 роки тому червоногвардійці таємно розстріляли царя Миколу II та його родину

Джерело: Gazeta.ua

В підвалі будинку купця Іпатієва в Єкатиренбурзі 17 липня 1918-го група червоногвардійців розстріляли царя Миколу II, царицю Олександру Федорівну, їхніх чотирьох дочок, сина Олексія і чотирьох слуг. За 5 км від Єкатеринбурга тіла спалили і закопали в трясовинній ямі посеред дороги. Через півстоліття останки знайшли.

Після Лютневої революції року російський імператор зрікся престолу, уряд більшовиків арештував родину і відправив в Єкатеринбург на заслання. Микола II з родиною перебували під домашнім арештом 78 днів. Уральська обласна рада вирішила розправу здійснити негайно.

Вночі 16 липня заступник обласного комісара юстиції Юровський наказав відвести царську сім'ю з прислугою в підвал. Першим йшов Микола II з спадкоємцем Олексієм на руках. До нього приєдналася Олександра Федорівна. За батьками пішли Ольга, Тетяна, Анастасія і Марія, за дітьми — доктор Боткін, кухар Харитонов, лакей Труп і покоївка Демидова. Жертв і катів було по 11 чоловік.

Юровський зачитав рішення Уральського ради і загриміли постріли. У спадкоємця стріляли двічі. Анастасію і покоївку після пострілів закололи багнетами. Червоноармійці внутрішньої охорони переносять трупи в ковдрах у вантажівку. Трупи везуть до золотоносної шахти за 5 км від Єкатеринбурга. Наступного дня вирішують, що поховання легко можна відшукати. Знову зібрав команду червоноармійців, трупи мотузками витягають із шахти.

В жіночому одязі знайшли понад 8 кг коштовностей. Тіла і одяг кати облили бензином. Вирішили останки Романових закопати. Вибрали трясовинну яму посеред дороги.

У кінці 1970-х поховання Романових знайшов письменник Гелій Рябов. Експертизи ДНК останків довели, що ті належать саме родині останнього імператора Росії. 17 липня 1998 останки царської сім'ї перепоховали у родовій усипальниці Романових в Петербурзі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі