В Єгипті знайшли мумії сподвижників Клеопатри

Джерело: Gazeta.ua

У запечатаній гробниці храму Тапосіріс Магна в Єгипті виявили мумії знатних людей. Знахідка може наблизити учених до розгадки таємниці поховання цариці Клеопатри VII.

Вона була легендарною володаркою елліністичного Єгипту і протягом тисячоліть оспівувалася як прекрасна спокусниця. Але, попри гучну славу, місце розташування її гробниці залишається однією із найбільших нерозгаданих загадок. Дехто вважає, що вона була похована в Олександрії, інші, що її ховали в стародавньому храмі міста Тапосіріс Магна, побудованому її предками Птолемеями у дельті Нілу, повідомляє The Guardian.

Відкриття нових мумій людей, що жили за часів Клеопатри, називають сенсаційним, тому що воно показує важливість некрополя, який пов'язаний із нею останніми знахідками. Раніше тут знаходили безголову статую фараона, який вважається царем Птолемеєм IV, предком Клеопатри, і фундаментну плиту з написом, що храм був присвячений богині Ісіді. Клеопатра ж вважала себе людським втіленням Ісіди. Також на місці вівтаря храму, де священнослужителі приносили жертви богам, було виявлено 200 монет з ім'ям Клеопатри і її обличчям.

Хоча похоронну камеру не чіпали протягом 2 тис. років, мумії перебувають у поганому стані - всередину просочилася вода. Але все вказує на те, що спочатку їх повністю покрили сусальним золотом. Така розкіш була доступна лише вихідцям з верхніх прошарків суспільства. Можливо, вони взаємодіяли із самою царицею.

Мумії пройшли рентген, який показав, що це були чоловік і жінка. Висувають припущення, що вони була жерцями, які грали ключову роль у підтримці влади фараонів. На одній із мумій присутнє зображення скарабея - символа відродження.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі