День народження Ніколи Тесли: шість винаходів, які змінили світ

Джерело: «Прямий»

Видатний винахідник та фізик Нікола Тесла народився 10 липня 1856 році. Він є творцем близько 800 винаходів в сфері електротехніки. Саме він подарував людству — змінний струм, флуоресцентне світло, бездротову передачу енергії.

Тесла першим винайшов принципи дистанційного керування, основи лікування струмами високої частоти, побудував перші електричні годинники, двигун на сонячній енергії й багато іншого.

Тож, в день народження Ніколи Тесли згадаємо найвизначніші його винаходи, які значно вплинули на розвиток сучасних технологій.

Змінний струм

Із 1889 Тесла приступив до досліджень струмів високої частоти і високої напруги. Винайшов перші зразки електромеханічних генераторів ВЧ (у тому числі індукторного типу) і високочастотний трансформатор (трансформатор Тесли, 1891), створивши тим самим передумови для розвитку нової галузі електротехніки — техніки ВЧ.

Здійснюючи дослідження струмів високої частоти, Теслу турбувало і питанням безпеки. Для цього він експериментував на своєму тілі, вивчаючи вплив змінних струмів різної частоти і сили на людський організм. Багато правил, вперше розроблені Теслою, увійшли в сучасні основи техніки безпеки при роботі з ВЧ-струмами. Експерименти з високочастотними струмами великої напруги призвели винахідника до відкриття способу очищення забруднених поверхонь. Аналогічний вплив струмів на шкіру показав, що таким чином можливо видаляти дрібний висип, очищати пори і вбивати мікроби. Цей метод використовується в сучасній електротерапії.

Світло

Тесла не є винахідником саме світла, але він першим знайшов спосіб його збереження та передачі. Він розробив і використовував флуоресцентні лампи у своїй лабораторії за 40 років до того, як їх «відкрила» промисловість. На Всесвітній виставці Тесла взяв скляні трубки і зігнув їх у формі імен знаменитих вчених - фактично, вперше в світі створивши неонову рекламу.

Електричний двигун

Тесла винайшов електричний двигун, який став знаменитим завдяки електромобілю, який отримав його ім'я. Двигун, який винайшов Тесла, працює в обертових магнітних полях, міг би дуже швидко звільнити людство від влади Великої нафти. Але, на жаль, в 1930 році цей винахід став жертвою економічної кризи. Це досягнення назавжди змінило рутинне життя людства і сьогодні ми це приймаємо за належне: промислові вентилятори, домашня електроніка, водяні насоси, електричні інструменти, дискові накопичувачі, електронні годинники, компресори та багато іншого.

Рентгенівські промені

У далеких 1800 роках вчені з усього світи активно вивчали електромагнітне та іонізуюче випромінювання, але тільки Тесла продовжував досліджувати весь спектр. Усе, від предтечі Кірліанівської фотографії, яка може запам'ятовувати життєву силу, до випромінювань, які ми нині використовуємо в медичній діагностиці - все це є трансформаціями винаходу, в якому Тесла зіграв ключову роль.

Радіо


Тесла одним з перших запатентував спосіб надійного отримання струмів, які можуть бути використані в радіозв'язку. Патент US Patent 447920, виданий у США 10 березня 1891 року, описував «Метод управління дуговими лампами», в якому генератор змінного струму виробляв високочастотні, за мірками того часу, коливання струму близько 10 000 Гц. Запатентованою інновацією став метод придушення звуку, виробленого дуговою лампою під впливом змінного або пульсуючого струму, для чого Тесла придумав використовувати частоти, що знаходяться за рамками сприйняття людського слуху. За сучасною класифікацією, генератор змінного струму працював в інтервалі дуже низьких радіочастот. У 1891 на публічній лекції Тесла описав і продемонстрував принципи радіозв'язку. У 1893 році впритул зайнявся питаннями бездротового зв'язку і винайшов щоглову антену.
Вважається, що він винайшов радіо раніше за Гульєльмо Марконі та Олександра Попова (1891–1893), одержав трифазний електричний струм раніше за Доливо-Добровольського (1888) та першим описав ефект Кірліана.У 1893 Тесла запатентував радіопередавач. Його пріоритет перед Гульєльмо Марконі визнаний судом у 1943 році. У 1898 році на Всесвітній виставці в Нью-Йорку у Медісон-сквер-гарден, Нікола Тесла представив електричну модель човна з дистанційним радіокеруванням.

Електродинамічна індукційна лампа

У 1894 році Тесла отримав патент на електродинамічну індукційну лампу. Електродинамічна індукційна лампа - це різновид лампи, яка, за його словами, має велику перевагу перед лампами, вживаними в той час.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі