Учені дізналися призначення валу Чингісхана

Джерело: Gazeta.ua

Учені встановили, що вал Чингісхана на півночі Китаю побудували не для захисту від монгольського хана і його армій. З його допомогою розширювали межі впливу на сусідні кочові племена.

Середньовічна лінія, яку вважали частиною Великої Китайської стіни, була побудована за монгольської династії Ляо або за династії Цзинь XII-XIII ст. Нещодавно її вперше вдалося повністю нанести на карту. Пролягала від північного Китаю до північно-східної Монголії та мала довжину 737 км, йдеться у дослідженні, опіблікованому в журналі Antiquity.

За відсутності писемних джерел, археологи минулого століття вважали, що будівництво валу здійснювали з метою протидії агресивним кочовим племенам. Новітні дослідження заперечують це.

"Аналіз стіни дозволяє припустити, що вона не призначалася для захисту від великих армій або набігів кочівників на осілі землі. Скоріше, вона була призначена для спостереження і контролю за пересуванням кочового населення і його стад", - зазначив провідний дослідник Гідеон Шелах-Лаві.

За словами вчених, стіна має численні допоміжні споруди, які чітко натякають на її функцію. Вона мала сприяти розширенню впливу імперії Кидань-Ляо (908-1125). Правителі прагнули підпорядкувати собі кочівників, які жили на північних територіях, тому побудували стіну вздовж основних шляхів.

Відкриття може сприяти переоцінці функцій безлічі інших "великих стін", розташованих по всьому світу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі