У Туреччині виявили парфуми, яким 2500 років

Джерело: Урядовий кур'єр

У Туреччині археологи під час проведення розкопок у стародавньому місті Пергамі знайшли флакон із залишками парфумерного масла, яке було виготовлено майже 2500 років тому.

Як повідомляє Daily Sabah, знахідка була зроблена у так званому Нижньому місті. Вважається, що там жили пересічні городяни, а еліта жила у Верхньому місті. Вчені не очікували, що виявлять таку цінну знахідку в бідних кварталах.

Археологи розкопали непогано збережений флакон із залишками парфумерного масла – «арібалос». Парфуми датували VI-VII століттями до нашої ери. Ця знахідка проливає нове світло на історію Пергама. Вчені тепер припускають, що цивілізація у цьому регіоні з'явилася раніше, ніж вважалося досі.

Пік розквіту Пергама зазвичай пов'язують з римським періодом, за часів якого і був збудоване розкішне Верхнє місто. Там у величних палацах жили царі і їх найближче оточення, тут розташовувалися і всі головні храми. А ось архітектура Нижнього міста відрізняється простотою стилю.

Поряд з керамічним флаконом археологи знайшли фібулу – голку, яка використовувалася в якості застібки для одягу. Вона датована тим же періодом, що і флакон з маслом. Дослідження показало, що ця фібула була предметом розкоші. Як два цих дорогих за мірками того часу артефакти опинилися на території Нижнього міста, поки невідомо. Знахідки виставлять у місцевому музеї.

Стародавнє місто Пергам.
Стародавнє місто Пергам.

ДОВІДКА «УК»

Стародавнє місто Пергам було розташоване у 26 кілометрах від нинішньої берегової лінії Егейського моря. Воно знаходилося на північний захід від сучасного турецького міста Бергам у провінції Ізмір. Його руїни вперше були виявлені в 1870-х роках німецьким інженером Карлом Хуманн.

У цьому древньому місті був амфітеатр, який міг вмістити 50 тисяч чоловік, театр на 30 тисяч глядачів, друга за величиною бібліотека у стародавньому світі, а також перша лікарня стародавнього світу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі