В Алтайських горах знайшли жіноче взуття, якому понад 2 тисячі років

Джерело: ГолосUA

Нещодавно в сибірських горах Алтаю виявили ​​жіноче взуття, розшите химерними візерунками. Тут же були знайдені інші важливі артефакти, серед яких ювелірні вироби, їжа і зброю.

Учені вважають, що цьому ​​взуттю 2300 років. Воно має складну підошву з м'якої червоної шкіри і геометричний малюнок, прикрашений кристалами піриту і чорними намистинами.

Стародавні скіфи були кочовим народом,який  перетнув Євразійський континент. Вчені вважають, що місце в горах Алтаю, де виявили ​​взуття, є одним зі скіфських курганів, в якому знаходиться багато інших предметів і одягу. Подібно до інших стародавніх цивілізацій, ці кочовики часто ховали своїх небіжчиків з предметами першої необхідності, щоб допомогти їм відправитися в загробне життя.

Скіфи, як правило, споруджували дерев'яні споруди, схожі на хатину, глибоко в землі. У них вони розміщували труну з тілом і майном померлого. Така скрупульозна підготовка і вічна мерзлота тутешньої місцевості дозволили чобітам зберегтися протягом століть.

Багато цікавості і суперечок викликало вишукане плетіння з бісеру на підошві шкіряного взуття. За словами істориків, скіфи часто спілкувалися, сидячи на колінах у вогню, так що деталі нижньої частини взуття були видні іншим і тому служили важливим нюансом в одязі людини. Інші дослідники вважають, що чобіток був створений спеціально для поховання і це стало причиною бездоганного стану підошви.

Тепер це ефектне взуття входить в колекцію стародавніх артефактів Ермітажу в Санкт-Петербурзі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі