До автомобільної історії Волині

До автомобільної історії Волині

Сьогодні маємо нагоду торкнутися автомобілів та доріг Волині міжвоєнного періоду.

Погляньмо на мапу автомобільних доріг Волині 1930 року. Завдяки зображенню можна розгледіти основні дороги, якими можна було подорожувати по Волині.

 

Мапа автомобільних доріг Волині, 1930

 

До мапи додається кілька реклам. Одна із них належала львівській фірмі Galcar-Lux. На картинці можемо побачити графічне зображення пам’яток міста Луцька, а саме замок та храми. На мапі вказано, що в Луцьку в 1930 році було дві точки, де можна було придбати мастило Galcar-Lux. Перша знаходилась на вулиці Костюшка, 65. Ця вулиця в 1941 році отримала назву Ковельська.

 

 

Друге місце було на майдані Нарутовича (вочевидь мастило продавали на заправці Standard Nobel ред.). Сьогодні тут Театральний майдан. Якщо точніше, то це була територія між огорожею Свято-Троїцького собору і міського саду (для довідки: Габріель Нарутович – перший президент міжвоєнної Речі Посполитої).

Напевно, цими мастилами у 1930 році користувались учасники Волинського автопробігу, який брав початок у місті Луцьку.

У 2020 році виповнюється 90 років з часу «Райду Волинського».  Маршрут подорожі Луцьк-Львів-Люблін-Луцьк.

Знаємо, що у 1930 р. віце-президентом клубу був інженер Францішек Ксєнжопольскі, який працював директором Волинської дирекції публічних робіт в місті Луцьку. Офіс клубу знаходився в будівлі, де була Волинська дирекція публічних робіт. За спортивну тематику в клубі відповідав віце-президент спортивної комісії Ксавєрій Лєцевич. Третім ентузіастом в клубі був Миколай Григор’єв, віце-командор Райду, який відповідав за технічну сторону в організації заходу.

«Волинський Райд» тривав 27-29 травня 1930 р. Командором Райду був Гулевич, віце-командором Лєцевич, а технічним командором Григор’єв. 27 травня стартували три командорські та дев’ять авто учасників Райду. Багато учасників клубу не змогли стартувати, бо до останнього вважали, що він не відбудеться і пізніше шкодували про своє рішення. В заїзді взяли участь три авто марки Tatra, власниками яких були Лада-Лобажевський, Пшевлоцький, Маринович. У пробізі брав участь офіційний представник автомобільного концерну Ford, а точніше Куліковський, він був за кермом авто Ford 1929 року випуску. За три дні учасники подолали 970 км відстані, а точніше першого дня – 307, другого – 316, третього – 347.

Джерело фото: сайти Polona, NAC.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі